Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Djalalis ord till Kristersson: ”Du lämnade mig hjälplös”

Publicerad 2024-06-18

KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 52, är kvar i Evinfängelset i Iran.

I ett telefonsamtal vänder han sig nu direkt till statsminister Ulf Kristersson.

– Du valde att lämna mig kvar, med stor risk att bli avrättad, säger han i ljudinspelningen.

Utrikesminister Tobias Billström svarar att Sverige inte har gett upp om Djalali.

Johan Floderus och Saeed Azizi är åter på svensk mark efter fångutväxlingen med Iran.

Samtidigt sitter den svensk-iranske Ahmadreza Djalali kvar i Evinfängslet där han varit fängslad sedan 2016. Han är dömd till döden för spioneri.

Svensk-iraniern Ahmadreza Djalali sitter kvar i det okända Evin-fängelset i Iran. Han är dömd till döden, men avrättningen har skjutits upp flera gånger.

I ett inspelat telefonsamtal mellan Djalali och hans fru Vida Mehrannia inifrån fängelset vänder sig Djalali direkt till Sveriges statsminister, något som Expressen var först med att rapportera om.

Ulf Kristersson, jag talar till dig från Evinfängelset. Det är en fruktansvärd grotta, där jag har spenderat åtta år och två månader, nästan 3 000 dagar av mitt liv, säger han.

”Varför inte jag?”

Han säger att hans familj är hjärtekrossad, full av sorg, och att han är orolig för dem.

– Herr statsminister, ni valde att lämna mig kvar, med stor risk att bli avrättad i Evinfängelset. Du kämpade inte för min situation eller mot min dödsdom.

Han säger att han är glad att Floderus och Azizi släppts – men att han tycker att det är ett solklart fall av diskriminering.

– Du lämnade mig här helt hjälplös. Varför inte jag, efter 3 000 dagar?

Han pratar även om sin son som var fyra år gammal när Djalali fängslades. Och han uppmanar Ulf Kristersson att ”möta hans familj framför tv-kamerorna” och förklara varför han lämnades kvar.

Billström: Gjorde allt

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson. Hans pressekreterare hänvisar frågan vidare till utrikesminister Tobias Billström.

”Sverige har inte givit upp om Djalali utan kommer fortsätta arbetet för att få honom fri. Som statsministern sagt har han stor förståelse för den förtvivlan Djalali och hans familj känner. De har vårt djupaste deltagande”, säger Billström i ett uttalande till Aftonbladet.

Han upprepar det regeringen tidigare sagt: att de och säkerhetstjänsten gjorde allt för att Djajali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi.

”Tyvärr ville inte Iran diskutera honom alls, de erkänner honom inte som svensk medborgare eftersom han endast var iransk medborgare när han greps. Han greps också långt före Hamid Noury greps i Sverige, och därmed av andra skäl än att vara en bricka i Irans cyniska spel för att få Noury släppt från Sverige”, skriver Billström.

Vidare säger han att han i närtid ska ha ett möte med Djajalis fru.

”Av hänsyn till Djalalis egen säkerhet kan vi inte säga mer än vad vi redan har sagt”.