Saltberoende? Så trappar du ned

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-06-19

Att äta mer än sex gram salt per dag ökar risken för högt blodtryck vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Chips på stranden, grillad mat och margaritas hör kanske sommaren till men faktum är att vi äter alldeles för mycket salt. Men det går att trappa ned på relativt kort tid med några enkla knep.

Många har någon i sin närhet som alltid saltar maten lite extra, eller kanske till och med har med salt i väskan för att rädda upp en tråkig lunch.

Svensken äter nästan dubbelt så mycket salt jämfört med vad Livsmedelsverket rekommenderar.

Att äta mer än sex gram salt per dag ökar risken för högt blodtryck och det höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar, vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Hälften av landets invånare över 65 år har högt blodtryck.

– När man trappar ned på saltet tar det bara några veckor för blodtrycket att bli lägre, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Hur blir jag av med saltsuget?

Hon har har några enkla knep för att dra ned på saltet i vardagen.

Trappa ned

Det kan kännas enklare att skära ned lite i taget, så smaken inte förändras så drastiskt. Smaken av salt är en vanesak och det tar bara fyra till fem veckor för smaklökarna att ställa om och anpassa sig till en mindre mängd salt.

Använd andra kryddor

Det går att använda andra kryddor för att få maten att smaka. Färska örter, citron, vitlök, färsk ingefära och chili är några sådana.

Smaka maten

Vi saltar ofta av ren vana när vi lagar mat. Vissa ingredienser innehåller redan mycket salt, exempelvis sojasås. Smaka maten medan du lagar, det kanske inte behövs mer salt.

Titta efter nyckelhålet

Nyckelhålsmärkta varor innehåller mindre salt och är ett bra riktmärke. Man kan även läsa innehållsförteckningar och jämföra mängden salt i produkter vid handling.

Byt mot annat salt

Byt det vanliga saltet mot mineralsalter som innehåller mindre natrium och mer kalium och magnesium som inte påverkar blodtrycket.

Följ ämnen i artikeln