Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Malmer Stenergard: Tänker inte ge mig in på Gaza-diskussion

Uppdaterad 23.01 | Publicerad 21.10

Maria Malmer Stenergard (M) är ny utrikesminister i Sverige.

Hon vill inte svara på om Israels svar på Hamas terrorattack är proportionerligt.

– Det är en fråga för domstolar.

Följ ämnen
Gaza

Högst upp på Maria Malmer Stenergards priolista står stöd till Ukraina. Statsminister Ulf Kristersson höll en pressträff med alla statsråd på nya poster. När den nya utrikesministern fick ordet säger hon att Sverige befinner sig i det svåraste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Hon säger också att det är viktigt att fortsätta med sanktioner mot Ryssland och att arbeta för att Ukraina ska gå med i EU.

– Det finns många utmaningar och konflikter i världen, några väldigt nära oss och andra längre bort. Särskilt efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina råder en allvarstid som påverkar allt vi gör.

Maria Malmer Stenergard nämnde inte Israels krig i Gaza under pressträffen.

Nämnde inte Gaza

Men hon nämnde aldrig Israels krig i Gaza som startade efter terrorgruppen Hamas attack den 7 oktober förra året. Efteråt frågar Aftonbladet Maria Malmer Stenergard om hon tycker att Israels svar på terrorattacken är proportionerligt.

– Jag tänker inte ge mig in på den diskussionen igen. Det är en fråga för domstolar att avgöra. Vi måste jobba för vapenvila, vi måste frige gisslan och på sikt behöver vi en tvåstatslösning så att människor kan leva i fred.

Djupa kratrar efter en israelisk attack i Gaza. Minst 40 personer dödades och 60 skadades.

”Djupt samarbete med USA”

Maria Malmer Stenergards socialdemokratiska företrädare bedrev en feministisk utrikespolitik. Det är ingenting Maria Malmer Stenergard tänker återinföra.

– Jag tycker att det begreppet lite skymmer sakfrågan. Men att kvinnors rättigheter fortsatt kommer att vara centrala i svensk utrikespolitik, det står jag upp för.

Harris eller Trump? Maria Malmer Stenergard konstaterar att det är det amerikanska folket som väljer.

Maria Malmer Stenergard svarar inte heller på om hon föredrar Republikanernas presidentkandidat Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris. När Aftonbladet frågar svarar hon istället:

– Sverige har ett samarbete med USA. Det kommer att utvecklas efter valet. Vi följer naturligtvis valet nära. Men oavsett vilken kandidat som det amerikanska folket väljer, och det är de som väljer, så kommer vi att fortsätta ha ett mycket djupt samarbete med USA.

USA väljer ny president i november.