Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Vanliga ryssar på gatan om ukrainare: ”Nacka allihop”

Publicerad 08.29

Daniil Orain, 24, och hans team intervjuar ryssar på gatan.

Ibland är svaren oväntat västvänliga, ibland häpnadsväckande aggressiva:

– Stalin ville utplåna Ukraina 1937. Han borde ha nackat allihopa, säger en äldre kvinna.

Följ ämnen
Ryssland

För fem år sedan startade Daniil Orain Youtube-kanalen 1420. Daniil och hans team har sedan 2019 lagt upp 570 videor med engelska undertexter, där de frågar ut vanliga ryssar på gatan om allt från deras syn på kriget i Ukraina till de ryska kvinnornas mål med livet. Kanalen ger de 537 000 prenumeranterna – varav 70 procent lever i Västeuropa – en ovanlig inblick i hur ryssar tänker.

Orain är inte ute efter att håna intervjupersonerna. Han vill bara ge utlänningar en genväg in i deras hjärnor, låta ryssarna tala för sig själva.

– Många har inte läst böcker och sen börjar de titta på ryska Kanal 1, det är det hela. Jag hade kunnat bli en sån person också, säger Daniil till tidningen The New Republic om propagandatrycket som ryssarna lever under.

Som 1420-tittare får man se folk säga så olika saker om Nato som 19-årige Ruslans ”de attackerar inte oss” till en icke namngiven kvinnas utfall: ”som rysk kvinna skulle jag vilja likvidera Nato”.

Daniil Orain jobbade som programmerare i Moskva, men flydde landet i samband med mobiliseringen hösten 2022. Numera är det hans anonyma medarbetare som gör intervjuerna på landets gator.

Orain – som själv är emot kriget i Ukraina – konstaterar att ryssar ofta svarar att de är ”opolitiska” och att de därför inte har någon åsikt.

– Jag tror inte det är unikt för oss ryssar. Politik är ett tungt ämne och kräver mycket energi från folk, säger han till The New Republic och fortsätter:

– Samtidigt hör jag ofta svar som är helt ologiska. Folk säger att när Boris Jeltsin hade makten på 1990-talet var allting svårt. Men det innebär ju inte att demokrati i sig är dåligt.

Han konstaterar att många ryssar stödjer Putin i intervjuerna:

– Ryssar har inte styrkan att göra motstånd, så de föredrar att stödja Putin och anpassa sig till situationen för att överleva. Men ibland blir jag chockad. En äldre kvinna sade plötsligt att hon gillade Hitler, att han var bra för sitt land och jämförde honom med Putin, säger Orain till The New Republic.

Andra är förvånansvärt negativa:

– Putin borde ställas inför rätta för krigsbrott, säger en intervjuad ung tjej i Sankt Petersburg.

Ytterst få att de intervjuade ställer upp med sitt efternamn. Men det utgör inte något hundraprocentigt skydd. Faktum är att även anonyma intervjuer på gatan kan straffas i Ryssland.

Moskvabon Jurij Kochovets dömdes i april 2024 till fem års straffarbete för att han spridit ”falska nyheter” om ryska armén. Skälet: han sa i en tv-enkät med Radio Svoboda i juli 2022 att ”våra soldater avrättade fredliga invånare i Butja, utan anledning”.

Trots att Kochovets namn inte publicerades identifierades han och straffades, enligt den exilryska tidningen Meduza.

Fotnot: Daniil Orain har inte ställt upp på intervju med Aftonbladet, men har godkänt att vi använder utsnitt ur 1420:s videor, inspelade mellan 2019 och 2024.