Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Skärpt gränskontroll – kan sinka bropendlare

TT

Uppdaterad 18.02 | Publicerad 14.56

Dansk polis skärper bevakningen av gränsen mot Sverige och Tyskland. De som pendlar mellan Sverige och Danmark får räkna med att resan över Öresundsbron kan ta längre tid.

Beslutet att skärpa gränsbevakningen fattades efter de senaste händelserna i Stockholm och Köpenhamn i samråd med PET, danska motsvarigheten till Säpo. I tisdags kväll besköts Israels ambassad i Stockholm och natten till onsdag sprängdes två handgranater i närheten av Israels ambassad i Köpenhamn.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) beskriver läget som allvarligt.

– Om någon skulle ha haft några tvivel om allvaret i den senaste veckans händelser vid den israeliska ambassaden, understryker de nya anklagelserna tyvärr med all önskvärd tydlighet att terrorhotet mot Danmark är allvarligt. Tyvärr finns det mörka krafter som vill oss illa, säger han.

Insatserna vid gränsen mot Sverige genomförs via stickprovskontroller av fordon och resenärer. Kontrollerna utökas på Öresundsbron, färjor, tåg och bilar från Sverige.

Personer som pendlar mellan Sverige och Danmark får därför förbereda sig på att resan över Öresundsbron kommer att ta längre tid, uppger Köpenhamnspolisen.

– Tyvärr kommer pendlarna att känna av det under perioder. När vi är där kommer vi att be Öresundsförbindelsen att sänka hastigheten på trafiken, säger polisinspektör Peter Dahl.

Två svenskar är gripna och nu misstänkta för terrorbrott för sprängningen i Köpenhamn. Svensk åklagare misstänker att brotten mot ambassaderna har en koppling till varandra.