Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Säpo om terrormisstanken: "Allvarligt brott"

Amanda Åström/TT

Publicerad 15.24

Säpo har ett nära samarbete med svensk och dansk polis efter dåden mot Israels ambassad i båda länderna. Arkivbild.

Säpo står i nära samarbete med dansk polis efter att två svenska tonåringar häktats misstänkta för terrorbrott i Danmark.

De svenska tonåringarna misstänks för sprängningen vid Israels ambassad i Köpenhamn tidigare i veckan.

– Generellt sett är terrorbrott en mycket allvarlig misstanke, det är ett allvarligt brott. När det gäller det specifika fallet så är det en fråga för dansk polis, säger Karin Lutz, presstalesperson på Säpo.

Det är dansk polis som har hand om utredningen, men de har ett nära samarbete med både svensk polis och Säpo.

– Våldsbejakande extremism och terrorism och liknande är gränslöst, det rör sig mellan gränser. Därför är det otroligt viktigt att vi har en nära samverkan både nationellt och internationellt för att förebygga terrorhot, säger Karin Lutz.

– Vi har alltid nära samverkan med polisen och delar uppgifter i den mån det är möjligt generellt sett. Vi har en dialog, men det är polisens förundersökning.

Bara timmar före dådet i Köpenhamn inträffade en skottlossning på Israels ambassad i Stockholm och enligt svensk åklagare finns det koppling mellan händelserna. Det finns dock inga terrormisstankar för det svenska fallet, bekräftar Säpo.

– Det är en fråga för Polismyndigheten vilket brott det är, men i dagsläget utreds det inte som terrorbrott, säger Karin Lutz.

De häktade männen, som är 16 och 19 år gamla, är misstänkta för att ha transporterat fem handgranater och för att ha kastat två av dem mot en takterrass i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

Följ ämnen i artikeln