Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Pappa ströp sin nioårige son till döds – nu inleds rättegången

”Jag fick någon sorts psykos”

Uppdaterad 2024-05-17 | Publicerad 2024-05-14

SÖDERTÄLJE. På jullovets sista dag ströp pappan sin nioårige son till döds.

I dag möts pojkens föräldrar i Södertälje tingsrätt.

Den 46-årige pappan sitter orörlig och tittar ner i bordet.

– Det känns som att tiden har stannat för mig, säger mamman.

Tingsrätten får se bilder på pojken, som bara blev nio år.

Från skärmarna i den tryckande varma rättssalen ler han mot oss. En pojke med brun lugg, glasögon och gluggar mellan tänderna.

Åklagaren Anna Lapinska berättar om det som började som en vanlig dag. En måndagsmorgon i januari. Mamman dricker sitt kaffe i köket, tyst för att inte väcka sonen.

Innan hon går ber hon sin man, som ska vara hemma och vabba den här dagen, att gå in och lägga sig bredvid deras nioårige son. Sedan en operation föregående år är pojken rädd för att sova ensam.

Pappan ringer polisen

Några timmar senare, strax före klockan 11, ringer den 46-årige pappan till polisen.

Han berättar lugnt och sakligt att han dödat sin son en dryg halvtimme tidigare, att sonen saknar puls och att det inte är lönt att utföra hjärt- och lungräddning.

– Om du säger att du har dödat din son, då tänker jag att du ska försöka rädda honom också. Så då vill jag att du utför HLR, säger SOS-alarm operatören.

När ambulans och polis kommer till lägenheten i Södertälje är pojken kall och livlös. Han konstateras sedan avliden på sjukhuset.

I förhör berättar pappan att han den morgonen bestämde sig för att skada pojken. En tanke som han haft ett tag och nu ”var det dags”.

Han säger att han lade sig bredvid sonen, såg att han sov lugnt och tog sedan tag om pojkens hals med armarna och började strypa.

Idrottade och spelade schack

Mamman har håret uppsatt i en fläta och kämpar mot gråten när hon vittnar.

Hon berättar att polisen hämtade henne på jobbet och körde henne till sjukhuset. De sa att det gällde hennes son, men inte vad som hade hänt.

Mamman trodde att pojken hade råkat ut för en olycka.

– Jag tänkte att de kanske hade åkt pulka, han brukade ha hjälm, men han kanske hade krockat med ett träd. I min värld fanns inget annat.

Mamman beskriver ett välfungerande och etablerat liv, två engagerade föräldrar med ett efterlängtat och älskat barn. Hon beskriver sin man som en aktiv pappa som tog med sonen på idrottsaktiviteter och spelade schack med honom.

Pappan började må dåligt

Men efter sommaren märkte hon att mannen förändrades, att han mådde dåligt. Han var tidvis trött och svartsynt och hade svårt att sova.

Hon försökte ge honom stöd och uppmuntrade honom att söka hjälp.

– Han var tillbakadragen och ledsen. Men ibland var han glad och skojade med oss. Det var mixade signaler. Så jag tänkte att det går över, att vi klarar det.

Pojkens mamma säger att hennes man, sedan 20 år tillbaka, aldrig någonsin visat några våldsamma tendenser – inte ens höjt rösten. Hon har heller aldrig oroat sig för att han skulle skada deras son.

– Det är lätt för alla att bli experter i efterhand och tolka situationen, men hur skulle jag kunna veta, säger mamman.

– Jag känner mig lurad. Tusen gånger.

”Någon sorts psykos”

– Jag fick någon sorts psykos. Jag grep honom runt halsen och tryckte hårt under en kvart eller längre, säger pappan i tingsrätten.

Han är klädd i en vit t-shirt med landstingslogga och en grå kofta. Rösten är djup och han pratar långsamt och mekaniskt om hur han tog sin sons liv.

Åklagaren frågar varför han ströp sin son.

– Jag har ingen förklaring på det fast det har gått så många månader. Jag vet inte själv.

I tidigare förhör med pappan framgår att han mått dåligt under en tid och länge haft tankar på att skada sig själv, sin fru och sin son. Han beskriver sig själv som ”galen”.

Pappans advokat Philip Hedberg säger att hans klient inte bara är sjuk, han är allvarligt sjuk.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att pappan lider av en allvarlig psykisk störning och att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Rättsmedicinalverket bedömer också att mannen kan behöva rättspsykiatrisk vård.

Rättegången i Södertälje tingsrätt väntas pågå i tre dagar.

Rättegången inleddes på tisdagen i Södertälje tingsrätt.