Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Högerextrema AFD störst i tyska Thüringen

TT-AP

Uppdaterad 07.48 | Publicerad 05.41

AFD:s partiledare Björn Höcke på söndagen.

Det blev som väntat: Ytterhögerpartiet AFD blir störst i tyska Thüringen i delstatsvalet.

Trots det har de ingen självklar väg till makten, eftersom alla andra partier sagt nej till att samarbeta med dem.

Det är en skräll, men en förväntad sådan. Precis som prognoserna visat blir AFD störst i Thüringen när alla valdistrikt räknats, med 32,8 procent.

Det är första gången sedan andra världskriget som ett extremhögerparti blir störst i ett tyskt delstatsval. AFD klassas av underrättelsetjänsten som högerextremt (i bland annat Thüringen) och Björn Höcke, ledare för partiet i delstaten, har själv vid två tillfällen dömts till dagsböter för att ha skanderat naziparoller under valmöten.

AFD-sympatisörer under valrörelsen.

Scholz parti tappar

Kristdemokratiska CDU, det största oppositionspartiet nationellt, fick näst flest röster med 23,6 procent följt av uppstickaren Sahra Wagenknechts nybildade BSW – som kombinerar en vänsterpolitisk syn på ekonomi med hård invandringskritik – med 15,8 procent. Socialdemokraterna SPD, som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tillhör, får bara 6,1 procent.

AFD:s ena ordförande Alice Weidel sade redan tidigare, efter att vallokalsundersökningar släppts, att det är en ”historisk framgång”.

Snåriga koalitioner

Partiet har dock små chanser att bilda koalition med andra partier, eftersom samtliga sagt nej till samarbete.

Samtidigt kommer det sannolikt bli mycket svårt för övriga partier att runda AFD och bilda egna koalitioner, sett till partiets nyfunna styrka. En koaliton mellan CDU, BSW och SPD skulle få 44 av 88 platser i delstatsparlamentet, en plats för lite för majoritet, skriver Welt.

Kvar finns vänsterpartiet Die Linke, som fick 13,1 procent, men dem har CDU sedan tidigare svurit att inte samarbeta med.

Framåt i Sachsen

Även i granndelstaten Sachsen, som också gick till val på söndagen, fick AFD vind i seglen. Partiet landade på 30,6 procent – en ökning från valet 2019 då de fick 27,5 procent.

Men det räckte inte hela vägen. Störst i Sachsen blev CDU med 31,9 procent medan BSW blev tredje störst med 11,8 procent av rösterna. Röstdeltagandet i Sachsen, som totalt har omkring 3,3 miljoner röstberättigade invånare, var större 74,4 procent – än någonsin tidigare i ett delstatsval, rapporterar Welt.

Följ ämnen i artikeln