Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Prognos: AFD största partiet i tyskt delstatsval

TT-Ritzau

Uppdaterad 20.59 | Publicerad 17.06

Björn Höcke, ledare för högernationalistiska AFD i delstaten Thüringen, efter att vallokalsundersökningen tillkännagivits.

Ytterhögerpartiet AFD ser ut att bli det största partiet i tyska delstaten Thüringen efter söndagens delstatsval, enligt vallokalsundersökningar.

En historisk framgång, säger partiets ena ordförande Alice Weidel i ett uttalande.

Om prognosen stämmer blir det första gången sedan andra världskriget som ett extremhögerparti blir störst i ett tyskt delstatsval.

AFD klassas av underrättelsetjänsten som högerextremt (i bland annat Thüringen) och Björn Höcke, ledare för partiet i delstaten, har själv vid två tillfällen dömts till dagsböter för att ha skanderat naziparoller under valmöten.

Socialdemokraterna SPD, som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tillhör, får enligt vallokalsundersökningen bara omkring 6 procent, betydligt mindre än de cirka 33 respektive 24 procent som AFD och CDU kniper.

CDU utesluter samarbete

Partiets andra ledare, Tino Chrupalla, säger att AFD har ett ”tydligt mandat för regeringen” i delstaten, rapporterar AFP.

Alice Weidel säger att AFD villigt att prata med alla partier – men kristdemokratiska CDU som ser ut att bli Thüringens näst största parti, utesluter en eventuell koalition med de högerextrema.

I delstaten Sachsen, som också gått till val under söndagen, ser det ut att vara mycket jämnt mellan AFD och CDU. Konservativa CDU ser däremot ut att leda knappt, med omkring 32 procent jämte AFD:s 31 procent, enligt Welt.

Blir sannolikt stora nationellt

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, bedömer att AFD lyckats etablera sig som huvudsakligt oppositionsparti på vissa håll i östra Tyskland.

– Man har fångat upp ett missnöje mot regeringen tillsammans med en känsla av att det var bättre förr. När det blandas med frågan om stöd till Ukraina, som är speciell i Tyskland, så blir det en väldigt stark effekt, säger hon.

Enligt Marie Demker innebär de starka delstatsvalen att partiet sannolikt blir att räkna med vid landets nationella, federala, val nästa år. Det kan i sin tur leda till snåriga regeringsförhandlingar.

Regeringspartierna SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna har alla gjort ett dåligt val och kan räknas som småpartier i bägge delstaterna.

I stället har nybildade uppstickarpartiet BSW, som ligger långt ut på vänsterkanten, lyckats få 15 procent i Thüringen och 12 procent i Sachsen.