Högersväng i Europa oroar inte Blinken

TT-AFP

Publicerad 2024-07-01 21.43

USA:s utrikesminister Antony Blinken deltar i en diskussion om utrikespolitik vid tankesmedjan Brookings Institution.

USA:s utrikesminister Antony Blinken förväntar sig ett fortsatt stöd för Nato i Europa trots högerextrema framryckningar – senast i den första omgången av det franska parlamentsvalet.

Under en frågestund vid ett seminarium undvek Blinken att svara direkt på frågor om Marine Le Pens ytterhögerparti Nationell samlings (RN) triumf, utan pekade på försvarsalliansens förstärkning sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina.

Blinken sade att Nato ska se till att försvaret finns där det behövs.

– Det här har varit en tydlig bana under de senaste tre och ett halvt åren. Jag ser faktiskt inte att det förändras oavsett politiken i Europa för tillfället, sade han vid tankesmedjan Brookings Institution och tillade att Nato har mycket starka allierade.

I synnerhet hänvisade han till Italien och dess högerorienterade premiärminister Giorgia Meloni.

Frankrikes RN har länge kritiserats för partiets relation med Ryssland, men stjärnskottet Jordan Bardella, som aspirerar på posten som premiärminister, har sagt att en regering som han kan komma att styra ska ”tillhandahålla logistiskt stöd och försvarsutrustning till Ukraina” men är inte beredd att skicka långdistansrobotar eller franska trupper.