Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Nya kullen mötte statsministern: "Wake-up-call"

TT

Publicerad 2024-09-04 16.03

Statsminister Ulf Kristersson (M) i samspråk med värnpliktiga Tyra Littorin, Alice Waldt och Emma Alm då han på onsdagen besökte Karlskrona garnison.

På lördag har ett halvår gått sedan Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato och de unga som nu rycker in som värnpliktiga är den första kullen som gör det i ett Natoförsvar.

– När vi ryckte in började de med att prata om kriget som pågår och att världsbilden ser annorlunda ut nu. Ett litet wake-up-call kan man kalla det, att det är faktiskt är väldigt mycket på riktigt, säger Emma Alm från Lund som gör sin tredje vecka som värnpliktig i Karlskrona.

När försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) träffade henne och andra nya värnpliktiga blev det många referenser till värnplikten på Jonsons och Kristerssons tid. Dagens kullar är bättre och framför allt mer motiverade, konstaterade ministrarna.

– Det finns en allvarsam mening i det hela. Vi vet om att vi lärs upp under tio månader för att vi ska vara beredda om kriget kommer, säger Alice Wandt efter ministermötet.