Så tänker partiledarna attackera varandra

Publicerad 2014-08-31

Åsa Romson (MP) tänker i kvällens Agenda gå till attack mot Annie Lööf.

Partiernas olika åtgärder för miljön ger stora skillnader i minskade klimatutsläpp.

– Vårt förslag minskar utsläppen 50 gånger mer än Alliansens, säger Romson.

Med två veckor kvar till valet börjar valtemperaturen öka. I kvällens Agenda i SVT drabbar flera partiledare samman.

Språkröret Åsa Romson (MP) möter C-ledaren Annie Lööf (C) i en debatt om klimatboven – koldioxidutsläppen från våra fordon.

Romson har med sig nya beräkningar till debatten där partiernas respektive klimatåtgärder jämförs.

Minskar utsläppen mer

Lööf drev i genom förslaget om utökad supermiljöbilspremie i Alliansens valmanifest. Den som köper en miljöbil kan få en premie på 40 000 kronor och för en ren elbil 55 000 kronor.

Miljöpartiet välkomnar förslaget men har i stället gått till val på att höja koldioxidskatten med 24 år vilket innebär en ökning om 70 öre per liter bensin.

– Det ger 5 procent minskad utsläpp om man räknar som klimatberedningen beredde medan deras (Centerpartiets reds anm) förslag ger en promille minskning. Miljöpartiets förslag minskar utsläppen 50 gånger mer än Alliansens, säger Romson.

Enligt henne säger det en del.

– Ska man prata klimatutsläpp på riktigt måste man nå upp över en promille.

Lyfta jobb och miljön

Enligt Miljöpartiets beräkningar innebär höjningen av koldioxidskatten 100 kronor i månaden för en familj.

– Det gör vi inte för att vara elak utan för att uppnå ett mål som är viktigt och stort.

Annie Lööf har dock tänkt visa i debatten att hennes parti har en politik som kan förena jobb och miljö, uppger hon.

– Tillväxt och miljö går hand i hand. Ska vi lyckas med att ställa om fordonsflottan i Sverige krävs det ny teknik, nya motorer och nya bilar. Transportsektorn är fortfarande det svarta fåret i svensk miljöpolitik. Vi satsar hellre på att skattebefria biobränslen, satsa på nya miljöbilsbonusar. För att det är så vi tror att vi kan ställa om, genom morötter och inte genom hårda piskor, säger Lööf.

”Två gröna partier”

Romson väntar sig en het debatt med Annie Lööf och erkänner att motståndaren är en bra debattör.

– Ett standardrecept är att tala om att de använder morötter och att de tror att det är det som är i vägen. Men den tron att det ska lösa klimatutsläppen är väl någonting som jag tycker att väljarna ska fundera på eller om man faktiskt ska gå på det vi vet ger effekt för att minska utsläppen, säger Romson.

Båda lyfter upp vikten om att föra fram miljö och klimat i valrörelsen.

– Vi är två gröna partier. Centerpartiet är Alliansens gröna röst och Miljöpartiet vänsteralternativets. Det som förenar oss är vår kamp för mer förnybart och bättre miljö, säger Lööf.

Debatterar vinsterna

I Agenda ska även partiledarna Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (FP) debattera men om ett helt annat ämne – vinster i välfärden.

Sjöstedt tänker fortsätta nöta in vad hans parti vill se för verklighet – utan just vinstdrivande företag.

– Jag tänker fokusera och prata om den välfärd som vi vill se. Att vi vill ha bra personaltäthet, någonting som man kan lita på som inte går i konkurs, att det ska finnas långsiktighet och fördelas efter behov. Det är därför som privatiseringarna ställer till det. För att det hindrar oss från att bygga den goda välfärden. För att vi vet att när vinstintresset kommer in så blir det lägre bemanning och färre fasta jobb.

Björklund tänker svara på det med en smocka:

– Att 160 000 elever kan stå utan skola om Sjöstedt hamnar i regering. Mängder av skolor fungerar väl, uppfyller kvalitetskraven, har goda resultat och har valts av föräldrarna till sina barn av egen fri vilja. De kommer risker att stänga igen om några veckor. Sjöstedt brukar lyfta upp några enskilda fall som ju är upprörande, kring JB Education. Det är sant och det är vi överens om. Huvuddelen av friskorna är mycket bra.

Följ ämnen i artikeln