Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Turkisk färja kapad av PKK

Publicerad 2011-11-12

Räddade Passagerare kliver av färjan ”Kartepe” som kapades i går kväll. Samtliga 18 passagerare och sex besättningsmän klarade sig oskadda. Kaparen, som beskrivs som en ensam man i 30-årsåldern, dödades.

En turkisk färja med 18 passagerare kapades i går kväll av en ensam man.

Tidigt i morse stormade turkiska trupper färjan.

Kaparen dödades, men alla passagerare och samtliga sex besättningsmedlemmar klarade sig, skriver AP.

Mannen ska ha varit ensam om att genomföra kapningen.

Kaparen, som var i 30-årsåldern, är ännu inte identifierad, men enligt guvernör Huseyin Avni Mütlü tillhörde han en gren av den kurdiska separatiströrelsen PKK och dödades alldeles i början av fritagningsoperationen.

Hade sprängmedel

Aktionen, som ägde rum i gryningen på lördagen, blev slutet på drama som började efter att färjan lämnat hamnen i Izmit.

Kaparen hade haft sprängmedel med sig ombord på färjan, sade Mütlü. Han hade sedan samlat ihop alla passagerarnas mobiltelefoner, men missat en som tillhörde en i besättningen, Egemen Erdogan. Denne kunde sedan med telefonens hjälp rapportera om kidnappningen i direktsänd tv.

Inga kända krav

Inga kända krav framkom, förutom mat och bränsle. Den förre PKK-ledaren Abdullah Öcalan sitter dock fängslad på en ö i Marmarasjön och det är oklart om mannen på något sätt ville försöka frita honom eller bara få uppmärksamhet för sin sak.

Drabbningar mellan PKK och den turkiska krigsmakten beräknas ha tagit 46 000 liv sedan PKK tog till vapen 1984. Sammanstötningarna har trappats upp det senaste halvåret.