Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Polisen Carinas uppmaning – efter livsfarliga leken

Publicerad 2018-08-20

I helgen fick polisen åka ut på ett larm där en person setts hoppa från en bro. Efter flera timmars sökande visade det sig att det rörde sig om en farlig lek.

På söndagseftermiddagen fick polisen i Göteborg ett larm om att en person setts hoppa från Göta Älvbron. Och att det stod några personer bredvid och filmade.

Ett sådant larm tas alltid på största allvar då en människas liv står på spel och vi gör allt som går för att rädda”, skriver sjöpolisen Carina i ett Facebookinlägg.

Flera patruller kallades till platsen samt ambulans och andra enheter från räddningstjänsten som båtar och dykare. Både bron och fartleden under den spärrades av och all resurs sökte igenom ett stort område i vattnet och på land. Efter två timmar och flera dyk hittade de dock ingen person och polis, ambulans och räddningstjänst kunde lämna platsen.

Kvar återstår för oss på polisbåt att sätta i vår sonar för att kunna söka ett större område under vatten. Ytterligare en timme senare lämnar vi också, utan att ha funnit någon”, skriver Carina om sökandet.

Det är då polisen inser att mycket talar för att det hela handlade om en ”lek” eller ”utmaning” som förevigades på film av kompisgänget.

Det finns ett antal trådar och filmer på internet om just detta, till och med från denna plats”.

Nu höjer Carina ett varningens finger för de som går i samma tankebanor. Bland annat lyfter hon att det ska finnas tillstånd, säkerhetsbåt och dykare på plats.

Samhällets resurser ska inte behöva användas för liknande ändamål. Så ni som gör sådana här saker, tänk till innan på vad konsekvenserna blir.
Som sagt, vi kan aldrig veta om det är på allvar eller lek. Vi hoppas innerligt att det inte var allvar denna gång. Kom också ihåg att även en dylik lek kan sluta illa”, avslutar hon inlägget.

Varningen: ”Är förenat med fara”

Just helgens händelse drabbade andra, skriver GT.

– Vi skulle egentligen ha behövt åka på en båtbrand i Göteborgs skärgård där sex personer hade fått hoppa i vattnet och kravla sig upp på nån ö. Det larmet kom när vi fortfarande sökte efter hopparen, säger Carina till tidningen.

Enligt Kristoffer Wahter, insatsledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg, har han fått ryka ut på liknande larm där man ”lekt” på Göta Älvbron.

– Att hoppa från höga broar är ju alltid förenat med fara. Och när vi får sådana här larm så sätter vi ju in stora resurser med båtar och dykare, säger han till GT och fortsätter:

– Det är ju högst olämpligt för att de kan skada sig, det är ju det viktigaste. Sedan knyter de upp resurser som kanske hade behövts bättre någon annanstans.