Snöoväder slog till mot Sydsverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-11-22

Tankbil kraschade in i bergvägg

I Göteborg snöade det kraftigt och bussar körde fast i modden.

Halkan och snön är tillbaka i södra och mellersta Sverige.

Resultatet: Ett nytt kaos med stängda vägar, avåkningar och krascher.

E22 är avstängd vid Västervik – sedan en tankbil kraschat mot en bergvägg och 25 000 liter bränsle läckt ut.

Och under måndagsnatten och tisdagsmorgonen fortsatte ovädret. Största problemen väntas längs ostkusten.

Snöovädret ställde till med stort kaos i bland annat Jönköping.

Strax efter klockan 22 på kvällen varnade polisen i Norrköping för trafikkaos på E4 i Strömsfors, södergående fil. Det var då totalstopp och cirka 25 långtradare stod helt stilla.

Redan tidigt på måndagen började snön vräka ned. Halkan dröjde inte och plågade snart Västergötland, Halland, Blekinge och Skåne.

Under dagen drog snön över de södra och mellersta delarna av landet. Avåkningar, köer och trafikstopp rapporteras från många håll.

25000 liter läckte ut

Strax efter klockan 14 kraschade en tankbil lastad med bensin och diesel på E22 i närheten av Solstadström söder om Västervik. Räddningstjänsten uppskattar att 25 000 liter av de lättantändliga vätskorna läckt ut på vägbanan – och bedömer explosionsrisken som stor.

– Det är mycket stor risk för antändning, och risk för miljöpåverkan, säger Roger Landelius, ställföreträdande räddningschef i Västervik, till aftonbladet.se.

Slog runt

Enligt uppgift var det snöigt och halt på vägbanan när tankbilen fick sladd och kanade in i bergväggen. Kollisionen fick lastbilen att slå runt och bli liggande upp och ner vid vägkanten.

Inga personer skadades i olyckan. Räddningstjänsten befarar dock att bensin eller diesel kommit ut i vattnet via en brunn nära olycksplatsen. Något som kan hota vattenförsörjningen i omkringliggande bebyggelse.

Har spridit sig till vattendrag

Specialutbildad personal från räddningstjänsten i Växjö togs under eftermiddagen till platsen. Och den hårt trafikerade Europavägen har stängts av – och öppnas sannolikt för trafik först på tisdagsmorgonen.

På måndagskvällen stod det klart att mycket av vätskan redan hunnit sprida sig i vattendragen.

– När bärgningen är avslutad återstår veckor av arbete med miljön, sade räddningsledaren Jörgen Svensson till TT.

Räddningspersonal från Västervik, Växjö och Perstorp i Skåne hade då arbetat i flera timmar med att försöka ta hål i tankarna på bilen och säkra så mycket som möjligt av lasten genom att pumpa över den till en annan tankbil.

– Vi hoppas kunna vara klara med överpumpningen vid ettiden i natt, sade Jörgen Svensson.

Långtradarekipage vid Linköping

Strax efter 18 på kvällen stoppades trafiken även på E4 vid Linköping, norra avfarten, norrgående fil. Enligt polisen i Östergötland handlar det om en singelolycka E4 och ett långtradarekipage täckte hela vägbanan. Ingen person verkar ha skadats.

Samtidigt rapporteras om ett stort antal olyckor och trafikproblem runt om i landet:

På länsväg 263 norr om Sigtuna fick en personbil sladd och körde in i sidan på en mötande bil vid 20-tiden. Föraren av bilen som fick sladd fördes allvarligt skadad till sjukhus. En pappa och hans barn som satt i den andra bilen har också förts till sjukhus, lätt skadade.

Vid Ristomta i Nynäshamn kanade en buss med sex passagerare ombord i kväll av vägen. Två av dem fick föras till sjukhus, dock utan allvarligare skador. Enligt polisen står bussen inte i vägen för trafiken och kommer att bogseras först senare.

I snöovädret på väg 242 mellan Österbybruk och Gimo kolliderade i eftermiddag en lastbil och en skolbuss. Enligt polisen i Uppsala fick fem personer ur skolbussen föras till sjukhus med lindriga skador.

I Floda, öster om Göteborg, for en taxi av vägen. Föraren fördes till sjukhus med ryggsmärtor.

I Munkedals kommun, söder om Hedekas, krockade en buss och en personbil. Ingen person blev allvarligt skadad, enligt polisen, men bussen hamnade i diket.

Utanför Ulricehamn inträffade en diskeskörning. En lastbil halkade av vägen och hamnade delvis i diket, delvis i sjön. Ingen skadades dock.

SOS Alarm i Halmstad kunde berätta om många avåkningar, framför allt i norra delen av Halland, dock utan personskador. Likadant var det i Blekinge: åtskilliga avåkningar, men få personskador.

I Skåne var det enligt polisens länsvakthavande befäl mycket halt, men förhållandevis lugnt på halkfronten. Där hade polisen bara kännedom om ett fåtal avåkningar.

Strax före halv två på måndagseftermiddagen släpptes trafiken på igen på E6 i norrgående riktning, vid Torpasjön cirka två mil söder om Kungsbacka. Då hade körfältet varit blockerat i drygt ett halv dygn, efter att en polsk långtradare vid ettiden natten till måndagen fick punktering, sladdade, gick av vägen och började brinna. Föraren klarade sig oskadd, men fördes ändå till sjukhus för kontroll.

Snöovädret, på flera platser med inslag av blixt och åska, orsakade inte enbart problem i vägtrafiken.

Landvetter flygplats tvingades stänga. Tågen gick men med flera mindre förseningar. Inte heller färjetrafiken klarade av ovädret, Stena Lines expressfärja mellan Göteborg och Fredrikshamn ställde in båda sina dagsturer.

I ett pressmeddelande skriver SAS att det kraftiga snöfallet över Norge och västra Sverige på måndagen orsakat förseningar och inställda flyg. Totalt ställdes 32 flygningar till och från Arlanda in. Inrikes avgångar såväl som plan till Amsterdam och Frankfurt.

På tisdagen förväntas ovädret nå Arlanda och flygbolaget har därför redan ställt in ett antal avgångar för att minska störningarna.

Drivbildningar under natten

Under natten väntades lågtrycket röra sig österut.

Norr om en linje dragen från Göteborg och österut kan man räkna med snö, däremot övergår det mesta i regn söder om denna tänkta linje, enligt meteorolog Johan Hansson på SMHI i Norrköping.

I samband med hårda vindar och stormbyar kan det bli extra besvärligt på ostkusten.

– Det kan bli drivbildningar i ostligaste Svealand i natt och i ostligaste Götaland samt Öland och Gotland fram mot tisdagen, säger Johan Hansson till TT.

Väderutsikter för tisdag:

Mattias Lundell, Fredrik Lindén, Per Mattsson, Kristian Lindquist, TT

Följ ämnen i artikeln