Hälften av världens flyktingar i 10 länder

Uppdaterad 2015-09-23 | Publicerad 2015-09-21

Sex Sverige — nästan 60 miljoner människor — är på flykt i världen.

I Syrien är en tredjedel av befolkningen internflyktingar, på vandring från bomber och strider.

- Före kriget var Syrien det land i världen som tog emot näst mest flyktingar i världen. Det finns solidaritet att kräva tillbaka, säger Fredrik Sperling på UNHCR Nordeuropa.

FN:s flyktingorgan UNHCR beskriver i rapporten ”Forced displacement in 2014” situationen för världens flyktingar. UNHCR konstaterar att 59,5 miljoner människor i dag är på flykt:

• 38,2 miljoner internflyktingar i länder som är eller har varit krigsdrabbade.

• 19,5 miljoner flyktingar som fått uppehållstillstånd i ett annat land eftersom de bedömts ha flyktingskäl enligt FN:s flyktingkonvention. Om de blir medborgare i landet upphör de att definieras som flyktingar.

• 1,8 miljoner asylsökande som väntar på besked om de får asyl eller inte.

Balkan flyktingtätast

Flyktingtätast i Europa är tre Balkanländer — Bosnien och Hercegovina, Serbien samt Montenegro — som har många internflyktingar efter krigen i forna Jugoslavien. Flyktingvänliga Sverige och Tyskland hamnar på fjärde respektive elfte plats när det gäller andel flyktingar. Om man i stället tittar på antal flyktingar så toppar Ukraina Europa-listan, med drygt 800 000 internflyktingar på grund av stridigheterna i östra Ukraina.

Att Syrien, Colombia, Irak och Kongo-Kinshasa har störst antal flyktingar i världen beror också på alla internflyktingar som stannar kvar i sina hemländer.

- Så länge det bara är möjligt stannar människor så nära hemmet som möjligt, för man hoppas hela tiden att kunna återvända hem, säger Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR Nordeuropa.

198 000 i Sverige

Siffran för Sverige — 198 991 flyktingar fanns i landet 2014 — kan delas upp i 142 207 flyktingar som hade svenskt uppehållstillstånd och 56 784 asylsökande.

Aftonbladet ger dig möjligheten att via en interaktiv karta och en sorterbar lista själv ta reda på mer om världens flyktingar. Där kan du bland annat se att hälften av världens flyktingar — 33 miljoner — vistas i tio länder: Syrien, Colombia, Irak, Kongo-Kinshasa, Pakistan, Sudan, Sydsudan, Turkiet, Afghanistan och Nigeria.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel fanns även statslösa personer med i Aftonbladets beräkningar. Det skulle de inte ha gjort.

LÄS OCKSÅ:
Åtta av tio får asyl i Sverige – bara en 1 av 10 i Ungern
Vad händer egentligen? Vi förklarar flyktingkrisen

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS

Följ ämnen i artikeln