SL och Arriva gör en pudel: Skulle inte ha anklagat städerskan

Uppdaterad 2013-01-19 | Publicerad 2013-01-18

22-årig städerska anklagades för stöld av tåget

Både SL och Arriva anklagade städerskan för tågstöld.

Nu gör bolagen en helomvändning – efter att åklagaren lagt ner målet mot den 22-åriga kvinnan.

– Vi kommer göra allt för att återupprätta hennes rykte och heder, säger SL:s pressekreterare Jesper Pettersson.

Av okänd anledning sattes ett tåg på Saltsjöbanan i rullning i tisdags mitt i natten. På tåget fanns en städerska som tillsammans med tåget skenade in i ett bostadshus i Saltsjöbaden i Nacka kommun utanför Stockholm.

Redan samma morgon riktades anklagelser mot den 22-åriga städerskan – samtidigt som hon låg nedsövd till följd av sina allvarliga skador.

– På något vis kunde hon ta sig in och olovligt alltså åka iväg med det. Vi utreder nu hur det här har kunnat gå till, sa Tomas Hedenius, kommunikationschef på tågoperatören Arriva till Aftonbladet.

”Det är oerhört beklagligt”

Städerskan anhölls även på tisdagen misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

I dag, tre dagar senare, valde åklagaren att lägga ned fallet mot kvinnan och friar henne helt från brottsmisstankarna. 22-åringen har inte ens hunnit förhöras ännu på grund av att hon hålls nedsövd.

Då gör tågbolagen en pudel och ber om ursäkt:

– För det första är det bra att utredningen går framåt och att en person som helt uppenbarligen är helt oskyldig kan frias från misstankar, säger SL:s pressekreterare Jesper Pettersson och fortsätter:

– Det är oerhört beklagligt att vi i ett tidigt skede kom med uppgifter som vi då bedömde var trovärdiga att vi kunde gå ut med dom, säger Pettersson.

Var fick ni de uppgifterna ifrån?

– Det vill jag inte gå in på. Det blir ytterligare att peka finger. Vi har nu lärt oss att inte spekulera om någonting. Det känns inte rätt att skylla ifrån sig heller.

Erbjuder nu kvinnan hjälp

Även Tomas Hedeniu på Arriva "glädjs över att kvinnan har friats" och säger att det är "beklagligt att hon anklagats felaktigt."

– Jag beklagar att vi inte kunde förmedla en mer balanserad bild av händelseförloppet inledningsvis. Jag bär en del av skulden, säger han.

Tågbolagen säger sig nu vilja erbjuda städerskan hjälp.

– Vi kommer göra allt för att återupprätta hennes rykte och heder, säger Jesper Pettersson.

Även Arriva "står till hennes förfogande". Varken Arriva eller SL vill gå in på om de ska kompensera kvinna ekonomiskt.

Fackförbundet Seko är starkt kritisk till kovändningen.

– Vi har försökt sedan olycka inträffade att få SL och Arriva att fokusera på de säkerhetsbrister som finns och som vi anser är mest troligen grunden till den här olyckan. Dessutom har vi bett om att inte anklaga den här städerskan. Vi stödjer henne så mycket vi kan, säger Johnny Naderus, avdelningssekreterare för Seko Stockholm.