Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Mer skryt ska locka väljarna

Publicerad 2013-09-20

KARLSTAD. Centerpartiet måste slopa jante och bli bättre på att skryta om väljarna ska övertygas i det kommande valet.

Ombuden på partistämman i Karlstad är överens.

– Vi måste bli bättre på att tala om allt bra vi faktiskt gör och vilka duktiga företrädare vi har, säger Karin Örjes från Borlänge.

Över 500 ombud är just nu samlade i Karlstad för att mejsla ut politiken inför det kommande supervalåret med EU-val och riksdagsval. Partiledningen har slagit fast att det är jobben och miljön som ska vara de främsta valfrågorna.

Samtidigt brottas Centerpartiet med stora problem i opinionen. Partiet balanserar kring fyraprocentsspärren och skulle, om det vore val i dag, riskera att åka ur riksdagen.

Aftonbladet har talat med en rad ombud från hela landet om vilka recept de ser för att deras parti ska kunna återhämta sig.

"Får ingen credd"

Ett återkommande svar är att företrädare för Centerpartiet generellt är för dåligt på att ta åt sig äran för sitt arbete.

– Vi får inte credit för den politik vi för. Vi driver till exempel småföretagarfrågorna, men frågar du väljarna så säger de att det är andra partier som gör det men det är vi som parti inom Alliansen som har levererat. Likadant i miljöpolitiken. Obama var här och sa att Sverige är ledande på miljöområdet, men vem har skött miljöpolitiken de senaste åren? Det är Centern men det får vi inte heller credit för, säger Aphram Melki, ombud från Järfälla.

Men det handlar inte bara om att bli tydligare med vad partiet har åstadkommit, menar ombuden. Det gäller också att visa väljarna vad man vill göra framåt.

– Det är viktigt att vi visar att Centerpartiet är det parti som står upp för individen allra, allra mest. Det finns inget annat parti som gör det. Det är vi som står för att det ska finnas en grundtrygghet i samhället samtidigt som vi ser att det är jätteviktigt för individen själv att få växa, säger Sofia Nilsson, ombud från Östra Göinge.

Kasta jante

De politiska områden där en rad ombud vill se en vassare och tydligare politik är inom välfärden, jobben, miljön och integrationspolitiken. Politiska områden som också avhandlas på stämman i Karlstad.

Aphram Melki menar att partiet måste bli tydligare också på att förklara varför man driver vissa frågor så hårt.

– När det gäller bekämpningen av arbetslösheten för unga och nyanlända måste vi visa kopplingen till varför vi gillar småföretag. Inte bara för att vi gillar företag utan framförallt för att vi vet att det är där jobben skapas, säger han.

Att Centerpartiets problem i opinionen skulle bero på den i går kväll omvalda partiledaren Annie Lööf och hennes närmaste medarbetare är dock ingenting som ombuden vill kännas vid.

I stället handlar det om att slänga jante över axeln och våga tala om för omvärlden vad man har åstadkommit.

– Största problemet är vårt egna dåliga självförtroende. Vi är lite tysta och försynta, vi jobbar på men vi skryter inte så mycket. Det måste vi bli bättre på, säger Karin Örjes, ombud från Borlänge.