”Har inget emot att vara fiskkvinnan”

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-05-03

Isabella Lövin (MP) har suttit i Europaparlamentet sedan 2009. I år är hon Miljöpartiets toppnamn i EU-valet.

Fisk, fisk, fisk.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP), 51, har värnat om havets djur i fem år och drivit igenom en ny fiskepolitik:

– Jag har ingenting emot att vara fiskkvinnan.

2009 valdes kultur- och miljöjournalisten Isabella Lövin in i EU-parlamentet för Miljöpartiet. Två år innan kom hon ut med boken ”Tyst hav - jakten på den sista maktfisken" och prisades bland annat med Stora Journalistpriset.

Nu är hon Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet i maj.

På valnatten 2009 sa du att det skulle bli en rejäl omställning men att det var en utmaning som du inte kunde motstå.

Hur har det varit?

– Jag har verkligen upptäckt att man kan göra skillnad i politiken. Det har varit en enormt positiv upptäckt att det faktiskt går. På många sätt har jag haft en enorm medvind med hjälp av miljörörelser och andra som också har påverkat fiskeripolitiken.

”Lyckats hålla ihop koalitionen”

Vad har du åstadkommit?

– Jag vill påverka EU:s fiskeripolitik i en hållbar riktning och nu har vi en ny fiskeripolitik på plats och den blev mycket bättre än jag vågade tro på. Vi har till exempel infört ett förbud mot att kasta ut fisk, dumpa fisk. 25 procent av alla fisk som tas ombord på en båt slängs överbord och fisken dör. Vi har också satt ett stopp för överfiske inom Europa och fiskeriavtalen som EU har med tredje land har mycket strängare villkor

Vad är din största insats?

– Min största insats tror jag har varit att jag har lyckats hålla ihop den här koalitionen av lite udda människor i parlamentet, från alla politiska grupper, som har hjälpt till och sett till att vi har fått en majoritet för de här frågorna och förslagen. Det är ju det som är det svåra.

Har du då jobbat med någonting annat än havsmiljö?

– För mig är det inte så bara. Det är en enormt stor miljöfråga. Haven har större yta än EU:s landyta och det här påverkar havsmiljön väldigt mycket. Men jag har också jobbat en del med matfrågorna i parlamentet. De intresserar mig. Och sen har jag jobbat med de frågor som har med bistånd och relation med utvecklingsländer i och med att jag sitter med i utvecklingsutskottet.

Vad inom mat engagerar dig?

– Hållbar produktion överhuvudtaget, ekologisk odling och djurvälfärd tycker jag är väldigt viktigt.

Bästa fiskekompisen är tyska

Hur fastnade för fiskerifrågan? Vad väckte ditt intresse?

– Det var en sådan enorm miljöskandal som tilläts pågå. Alla var med och såg vad som pågick utan att stoppa det. Det finns inga normala miljölagar som gäller fiske. Du har en art som är utrotningshotad men stoppar inte fisket av den, exempelvis ålen. Utan i stället mäter man nedgången i ålbeståndet och konstaterar att det är på det sättet. Jag blev så enormt upprörd som medborgare. Jag jobbade då på tidningen Allt om mat. Vi diskuterade vad ska vi göra, ska vi sluta publicera recept på utrotningshotade fiskar? Det gjorde vi också men det kändes bisarrt att vi tillåter en sådan rovdrift på vilda djur. Att fisken i politiken har betraktats som ett slags livsmedel bara och inte som delar av ekosystemet som faktiskt måste finnas för att hålla havet friskt.

Vem är din bästa fiskkompis i parlamentet?

– Det är en tysk socialdemokrat som heter Ulrike Rodust. Med henne har jag drivit den här frågan väldigt mycket.

Noga med vad hon äter

Äter du fisk?

– Ja, det gör jag.

Vilken då?

– Jag försöker äta det som inte är hotat. En art som inte är det och som har legat stabilt under lång tid är sej och sen äter jag musslor och kravmärkt odlad lax.

Enligt Europaportalen har du högst mötesnärvaro, 92 procent, av alla svenska parlamentariker. Varför?

– Jag är besatt. När jag kom in i parlamentet gav jag mig sjutton på att jag ska göra allt som står i min makt att försöka förändra fiskeripolitiken och jag bestämde mig väldigt tidigt för att jag ska sitta med på alla möten. De ska inte komma undan mig. Och det har jag gjort. När jag hör mina kollegor säga att det inte är så viktigt. "Jag går bara på mina ärendepunkter". Ja, bra då är man bara intresserad utav en av 18 punkter den dagen. Jag är intresserad av alla 18 och följer alla 18. Jag ställer frågor till kommissionen på alla 18. Jag har en åsikt om alla 18 och jag upplever att jag påverkar också på alla 18 när jag ställer de här frågorna och när jag är närvarande.

”Tjänade ganska bra innan”

Som EU-parlamentariker kommer du tjäna 70 500 kronor i månaden (55 000 kronor efter EU-skatt), och ha rätt till 40 000 kronor i ersättning för resor och kontorskostnader. Hur mycket betyder ersättningen för dig?

– Inte mycket. Jag tjänade ganska bra innan också.

Du vann stora journalistpriset för boken Tysta hav. Skriver du på någon ny?

– Jo, jag har börjat men får aldrig riktigt den där tiden som behövs för att gå in i den. Det är i princip Tyst hav 2. Det finns mycket kvar. Halva jordklotet är internationellt vatten och skyddas av ingen. Det är en enorm utmaning hur vi ska komma överens globalt. Det är en kapplöpning att hinna få fram ett avtal som säger att vi skyddar det här i stället för att vi ska exploatera det.

Vad finns det kvar att göra i EU-parlamentet för dig?

– Jag vill bevaka så att fiskeripolitiken blir så bra som jag har bestämt. Sen är det mycket med haven men också klimatfrågan som jag känner att jag kan påverka. Det kommer en ny djurskyddslag. Det känner jag också starkt för. Det finns väldigt mycket intressant att göra fortfarande.

ANNONS