Flickor i Iran förgiftas i klassrum

Publicerad 2023-03-03

Hundratals skolflickor har förgiftats av gas i Iran.

Minst 26 skolor har attackerats bara de senaste dagarna.

– Min dotter och två av hennes vänner säger att de hörde något som liknande en explosion och direkt efter kände de en obehaglig lukt, säger en förälder, till BBC.

På torsdagen rapporterade lokala medier att dussintal skolelever, från 26 olika skolor, vårdades på sjukhus för gasförgiftning i Iran.

Flera videor som visar hur ambulanser anländer till skolor, eller flickor på sjukhus, har också delats, enligt BBC Persian.

I en video från Teheransar, i västra Teheran, ses flera flickor som vårdas med syrgas i sjukhussängar.

En annan video, från de östra delarna av huvudstaden, visar hur flera flickor sitter på trottoaren utanför en grundskola. En mamma ses rusa fram till grinden och skrika ”var är mitt barn?”.

Sedan hörs en man svara ”de har förgiftat eleverna med gas”.

Explosioner och obehagliga lukter

Sedan i början av november har omkring 1000 elever utsatts för gasattacker i Iran, rapporterar BBC.

Enligt BBC Persian har minst 830 elever, främst skolflickor, förgiftats av gas sedan i söndags.

Eleverna ska ha drabbats andningsproblem, illamående, yrsel och trötthet.

Alireza Monadi-Sefidan, ordförande för parlamentets utbildningsutskott, uppger att man funnit att den giftiga gasen innehållit kväve, enligt nyhetsbyrån Fars.

De som drabbats har också uppgett att de känt en lukt av mandarin eller ruttna fiskar innan de insjuknat. Andra uppger att de hört en explosion.

– Min dotter och två av hennes vänner säger att de hörde något som liknande en explosion och direkt efter kände de en obehaglig lukt, säger en förälder, till BBC.

– De ombads att lämna klassrummet och gå ut på gården. Där kollapsade flera. Det finns barn med astma och hjärtproblem i min dotters klass. Ambulanser och polis kom. Barnen fick mjölk av ambulanspersonalen, fortsätter föräldern.

Misstanken: Försök att stänga flickskolor

Många iranier misstänker att förgiftningarna är försök att tvinga flickskolor att stänga. Elever och föräldrar uppger också att flera av flickorna utsatts för gasattacker efter att de deltagit i protester mot regimen.

Nyhetsbyrån Fars har tidigare rapporterat att tre personer gripits i misstänkta attacker. Något som har avfärdats av landets inrikesminister Ahmad Vahidi, som fått i uppdrag att hitta ”grundorsaken” till utsläppen.

Han anklagar också utlandsbaserad media för att utnyttja situationen, oroa människor och för att föra ”psykologiskt krig”.

Följ ämnen i artikeln