Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Karlsson skickade nyhetstips till hatsajt

Publicerad 2014-11-27

Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna, har vid flera tillfällen skickat tipsmejl till rasistsajten Politiskt inkorrekt.

Det avslöjar Nyheter24 i dag.

– Jag har skickat ut pressmeddelanden till ett hundratal adresser. Jag tycker inte att det här är en stor grej, säger han till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har i sina försök att framstå som ett seriöst parti och i sin så kallade ”nolltolerans” ihärdigt nekat till att de haft kontakt med olika rasistsajter på internet, bland annat numera nedlagda sidan Politiskt inkorrekt.

Flera tipsmejl

Nu avslöjar Nyheter24 att Mattias Karlsson, som vikarierar som partiledare för SD när Jimmie Åkesson är sjukskriven, personligen har kommit med flera nyhetstips till sajten.

Under 2010-2011 ska han, enligt Nyheter24, ha skickat flera tipsmejl till sajten.

I september förnekade han att han någonsin haft någon kontakt med Politiskt inkorrekt eller liknande sajter, men när Nyheter24 konfronterar honom två månader efter valet medger han plötsligt att han skickat mejlen.

”Inte någon stor grej”

Mattias Karlsson berättar att mejlen till hatsajten ingick i större utskick.

– Jag jobbade med pressfrågor då och vi skickade ut information till de nyhetskanaler som var intresserade av oss och som vi trodde skulle kunna sprida vår politik. Det var flera hundra olika adresser, säger han till nyhetssajten.

Han kan inte uppge exakt hur många tips han skickat till Politiskt inkorrekt.

Aftonbladet träffade Mattias Karlsson på Sturups flygplats på torsdagskvällen. Han ville då inte ge några fler kommentarer.

– Jag har inget att säga utöver det jag har sagt till Nyheter24. Jag har skickat ut pressmeddelanden till ett hundratal adresser. Jag tycker inte att det här är en stor grej, säger han.

SD: ”Inget konstigt”

Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna tonar också ner händelsen.

– Detta handlar om pressmeddelanden, om jag har förstått det rätt. Jag ser inget konstigt i det. Vi lägger ingen värdering i vem vi skickar det till.

Kinnunen tror att Mattias Karlsson har missuppfattat den första frågan som ställdes av Nyheter24.

– Han har sannolikt feltolkat det första gången. Det beror ju helt på hur man ställer frågan.