Kaotiskt väder slår till mot ostkusten

Publicerad 2012-12-11

Inställda tåg, problem i trafiken och stängda skolor.

Snökanonerna slog hårt mot Öland i dag.

– Det är lite kaotiskt, sa Kenneth Möller på räddningstjänsten, på tisdagsförmiddagen.

SMHI klass 2-varnande för snöfall i Kalmar län inklusive Öland i dag. Efter lunchtid på tisdagen nedgraderades varningen till klass 1 i länet och vid 15-tiden på eftermiddagen drogs även varningen på Öland ner till klass 1.

Men snökanonerna har ställt till problem under dagen.

”Jag ser inte ut just nu”

– Jag ser inte ut just nu, fönstret är täckt av snö, sa Kenneth Möller, brandinspektör på räddningstjänsten på Öland, som befinner sig i Borgholm, vid 10-tiden.

På vägarna var det stora problem både med sikten och med drivande snö.

– Det är lite kaotiskt, främst på norra delen. Plogbilarna går i skytteltrafik. De försöker hålla de stora vägarna öppna i första hand. Man ser knappt käpparna längs vägen, sa Kenneth Möller.

”Det är helt sjukt”

Räddningstjänsten har bandvagnar i beredskap på varje station om det skulle hända något eller om hemtjänsten eller ambulansen behöver hjälp.

– Vi kommer inte fram med brandbilarna. Det är så flackt här så det behövs bara fem centimeter snö så har vi en driva på en meter, säger Kenneth Möller.

Aftonbladets fotograf Karl Nilsson har varit på plats på Öland.

– Jag vet inte hur långt jag vågar köra, det är så otroligt mycket snö. Det är helt sjukt, sa han vid 12-tiden när han befann sig norr om Borgholm i höjd med Lundegårds camping.

Eftersom det blåst kraftigt under dagen och landskapet är platt bildas drivor av snö på vägarna.

Få olyckor

– Det är inte många bilar ute, folk på Öland vet nog att de ska hålla sig inne. Jag kör fyrhjulsdrivet och det är snudd på att jag tar mig fram.

På Ölandsbron sänktes hastigheten till 50 kilometer i timmen redan under måndagen.

Det har dock bara inträffat någon enstaka trafikolycka i länet under tisdagen.

– Vi har i stort sett inga olyckor. De plogar kontinuerligt, säger Peter Lantz, vägtrafikledare på Trafikverkets trafikledningscentral i Kristianstad.

På E 22:an var det begränsad framkomlighet mellan Jämserum och trafikplats Fårbo, i riktning mot Oskarshamn efter en olycka med en lastbil och en personbil inblandad och vid 12.30-tiden krockade en traktor och en lastbil i Högsby. Traktorföraren fick föras till sjukhus med smärtor i rygg och nacke.

ANNONS