Man gripen för sju år gammalt mord

Publicerad 2013-05-29

I januari 2006 sköts 32-årige Rico Pitkonen till döds på öppen gata i Solna.

Nu - sju år senare - har polisen gripit en man misstänkt för inblandning i mordet.

Mannen, som är född 1955, greps i går och sitter nu anhållen skäligen misstänkt för delaktighet i brottet.

I ett pressmeddelande skriver polisen att mannen är känd av polisen sedan tidigare, men att han inte hörts i utredningen kring mordet förrän nu.

– Jag kan inte gå in på vad som ledde fram till gripandet eller exakt vilken del ha misstänks ha i mordet, säger Katrin Sjöstrand, inspektör på Västerortspolisen.

Sköts i huvudet

Polisen utesluter inte att ytterligare gripanden kan komma att ske.

Det var klockan åtta på kvällen den 5 januari 2006 som polisen larmades om att en man skjutits till döds på öppen gata i Huvudsta, Solna utanför Stockholm.

Flera personer hade då blivit vittnen till hur Rickard "Rico" Pitkonen skjutits med flera skott i huvudet och på överkroppen.

Vapnet som användes vid mordet, en Glock modell 19 med 9 millimeters kaliber, hittades senare vid mordplatsen.

Två personer greps ganska snart efter mordet, men släpptes omgående och avskrevs från utredningen.

Och trots att polisen lagt ner stora resurser har mordet ännu inte klarats upp.

Visade bild på mordvapnet

Under maj i år togs fallet upp av TV3:s "Efterlyst". Då uppgav polisen att fallet kan vara på väg att lösas - med hjälp av modern, och mer utvecklad, teknik.

I programmet veckan efter avslöjade polisen för första gången detaljer om mordvapnet, bland annat att samma vapen också användes vid ett grovt brott år 2005.

Samtidigt vädjade man om tips:

– Vi är övertygade om att det finns folk som vet vem som mördade Rico Pitkonen. Det har gått sju år nu och vi vet också att inom kriminella så kan vänskaper och lojaliteter ändras genom åren. Vi tror att det kan ha skett även i det här fallet, sa Katrin Sjöstrand då till "Efterlyst".

"Verkar vara överlagt mord"

Att fallet uppmärksammats på nytt har gett resultat.

– Ett sådant här gammalt mord faller i glömska för allmänheten. Vi har fått en hel del tips tack vare medieuppmärksamheten och tillsammans med våra utredningsåtgärder har det lett fram till det här anhållandet, säger Katrin Sjöstrand.

Rico Pitkonen var livvakt åt flera kända personer – bland annat åt rockbandet Infinite Mass. han var också kroppsbyggare på elitnivå och hade nyss fått proffskontrakt när han mördades.

– Det verkar vara ett planerat och överlagt mord, sa Krister Ek, spaningsledare på Västerortspolisen, i ett pressmeddelande för ett par veckor sedan.

ANNONS