Malou blev nätlurad: ”Kände mig korkad”

Uppdaterad 2013-02-13 | Publicerad 2013-02-12

Malou von Sivers, journalist och programledare.

Programledaren och journalisten Malou von Sivers är en av många svenskar som blivit lurade på nätet.

Hon svarade på en annons och fann sig snart med ett oönskat abonnemang.

– Man känner sig ju jättefånig, man är välutbildad och borde veta bättre, säger hon till Aftonbladet.

Veckans ”Efter tio” har temat ”Lurad”, eftersom programledaren själv blivit lurad på internet. Malou von Sivers berättar att hon klickade på en annons som hon såg på en internet-sida, där man kunde beställa bantningspiller för 19 kronor.

– Min blick föll på något fantastiskt piller med afrikanska substanser och jag gjorde det man absolut inte ska göra. Jag tänkte att man kunde ju testa.

Efter den första sändningen kom ytterligare fem burkar i rask takt från företaget, även fast hon inte hade skrivit på för något abonnemang. När hon försökte avsluta sändningarna stötte hon på problem.

– Jag gick ut på nätet och försökte ta reda på hur jag skulle få stopp på det. Jag hittade en support för hela världen, men inte för Sverige. När jag hörde av mig sa de att abonnemanget hade upphört, och inte gick att hitta.

Till slut lyckades hon avsluta den oönskade prenumerationen – genom att hota med en polisanmälan.

– Jag hittade en avsändare från Danmark, dit jag skickade ett mail. Först påstod de att jag behövde ett speciellt nummer som jag inte hade. Men när jag skrev att jag skulle polisanmäla dem så blev jag av med det, säger hon.

Vanlig bedrägeriform

Internetbedrägerier är enligt Brottsförebyggande rådet en av de vanligaste formerna av bedrägeri, och har ökat kraftigt de senaste åren.

– Det är ganska självklart, internet är ett perfekt medium. Det är liten risk, man kan nå väldigt många och det är lätt att tjäna pengar, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist vid Rikspolisstyrelsen.

Enligt honom är det ingen särskild grupp som är extra utsatt, utan det är ganska jämnt fördelat.

– Jag har tidigare sagt att de unga vuxna kommer vara mindre utsatta eftersom de är väl bekanta med mediet, men jag hade fel. De är lika utsatta som äldre. Den unga generationen verkar vara minst lika intresserad av att klicka på sådant här, säger han.

Kände sig korkad

Malou von Sivers berättar att hon kände sig korkad och fick skamkänslor när hon insåg att hon låtit sig luras.

– Sedan blev jag riktigt arg och förbannad. Men vreden är bra att ha, det blir lättare att agera då.

Hon själv hörde inga varningsklockor ringa när hon gick in på annonsen, men tipsar nu om att man inte ska klicka på sådana här erbjudanden, eftersom det nästan alltid är omöjligt att ta sig ur det.

– I programmet fick vi också tipset om att man ska gå till Kronofogden för att få hjälp. Alla är rädda för att gå dit, men de är jättebra, så det tycker jag är ett väldigt bra tips, säger Malou von Sivers.

Anders Ahlqvist tipsar om att göra polisanmälan om det rör sig om bedrägeri. Om förhållandena är mer oklara gällande vad för avtal som ingåtts är det bättre att vända sig till Konsumentverket.

– Gällande sådant här ska man ha en sund misstänksamhet. Om det låter för bra för att vara sant så är det nog oftast just så, säger han.