Kosovo blir självständigt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-16

VARNING PÅ STAN. Många kosovoalbaner jublade när president Thaçi bekräftade att man ensidigt beslutat att göra Kosovo självständigt. Personerna på bilden är på väg till Pristina för att fira. De officiella festligheterna börjar på söndag klockan 10 och avslutas på kvällen med fyrverkerier, enligt det officiella programmet.

Klockan 15 i morgon lokal tid förklarar ledarna i Kosovo provinsen självständig.

Premiärministern Thaçi bekräftar att man ensidigt kommer att ta beslutet.

Invånarna har redan börjat fira – samtidigt som Belgrad och Ryssland rynkar pannan.

– I morgon blir en dag av lugn, ömsesidig förståelse och av statens engagemang för fullbordande av Kosovomedborgarnas vilja, sade premiärminister Hashim Thaçi till journalister i efter ett möte i Pristina med religiösa ledare från Kosovo.

Enligt Thaçi är beslutet att göra Kosovo ”i enlighet med invånarnas vilja”. Något som starkt ifrågasatts av den serbiska minoriteten.

Ett självständigt Kosovo väntas få stöd av bland annat Storbritannien, USA, Frankrike och Tyskland.

Däremot inte av til exempel Ryssland. Ryske presidenten Vladimir Putin sa tidigare i veckan att ett ensidigt utropande av Kosovo som självständig stat vore "olagligt".

Svenskar i EU-styrkan

Parallellt med processen har EU fattat det formella beslutet att skicka en styrka om 2.200 personer för att arbeta inom polis, tull och rättsväsende.

– Strax under hundratalet kommer sannolikt att vara svenskar. Att få alla på plats kommer att ta tre-fyra månader, skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Bildt avvaktar när det gäller Sveriges formella ställningstagande kring Kosovos självständighet.

– Även om förberedelser skett kommer det att ta viss tid. I de planer som tidigare diskuterats har det talats om en övergångstid på 120 dagar från en deklaration eller överenskommelse till det att det skulle gå att tala om en statsbildning med anspråk på självständighet, skriver Bildt.

– I Sverige måste vi värdera situationen också med utgångspunkt från de kriterier för erkännande av stater som av av tradition har.

– När deklarationen från Pristina finns på bordet kommer vi att diskutera situationen i kretsen av EU:s utrikesministrar i Bryssel på måndag. Först därefter kommer det att gå att tala om att en ny status har inträtt för Kosovo.

Hur EU-gruppen ska ta över från den FN-ledda UNMIK-styrkan som idag finns i Kosovo är inte klart. Även i den styrkan ingår även svenskar.

Kritik i Belgrad

I Belgrad var beskedet från Pristina allt annat än välkommet.

– EU:s beslut att skicka en styrka till Kosovo är ytterligare ett skamligt beslut. Med det visar EU att man accepterar en självständighetspolitik från en provins som är en oskiljbar del av Serbien, sa Slobodan Samardzic, Serbiens ansvarige minister för Kosovofrågor, till serbiska nyhetsbyrån Tanjug.

Serbiske ledaren Milan Ivanovic kallade EU:s uppdrag ”en form av ockupation”.

Presidenten Boris Tadic sa på lördagen att han vägrar acceptera ett självständigt Kosovo.

– Jag svär att jag ska ägna all min tid åt att bevara republiken Serbiens suveränitet och integritet, inklusive Kosovo, sa han i ett tal i nationalförsamlingen i Belgrad.