Fortsätter söka efter överlevande

Publicerad 2013-11-22

Minst 45 döda efter takraset i Riga

Dödssiffran stiger efter att taket till ett matvaruhus i Riga kollapsade i går.

Enligt myndigheterna har 45 personer dött.

Samtidigt kommer uppgifter om att det varit problem med konstruktionen.

Mitt i kvällsrusningen rasade taket till varuhuset Maxima i lettiska Riga.

– Det är kaotisk stämning och soldater hjälper till med arbetet. Vi blev bortmotade av polisen när vi kom fram, sa svenske Martin Hjälmgren, 22, som befann sig i närheten, till Aftonbladet i går.

”Problem med byggkraven”

Många dog och skadades och dödssiffran stiger. 45 personer, varav tre brandmän, dog i olyckan, uppger myndigheter enligt AP.

Ett 30-tal personer skadades och de flesta av dem vårdades fortfarande på sjukhus under fredagen. Tio av de skadade ska vara räddningsarbetare.

Samtidigt fortsätter räddningsarbetet.

Emellanåt gör räddningsarbetarna korta uppehåll för att lyssna efter ljud från överlevande eller ringande mobiltelefoner, skriver TT-AFP.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade kollapsen av det 500 kvadratmeter stora taket. Men det ska ha framkommit att det finns problem med konstruktionen i byggnaden som fick ett arkitekturpris när det färdigställdes 2011

– Det står klart att det har varit problem med att uppfylla byggkraven, säger inrikesminister Rihards Koslovskis till lettisk tv, rapporterar Reuters.

Söker sina anhöriga

Omkring 25 personer väntade på fredagsmorgonen i närheten på besked om saknade anhöriga. Hur många som sitter fast i rasmassorna är okänt, men butiken var full av människor när den rasade vid 18-tiden i går.

– Min fru är där. Det finns ingen information om henne, om hon är död eller levande. Det spelar ingen roll vart jag ringer, det finns ingen information, säger Igor Umanov till Reuters.

En flicka berättar för den statliga radion att hon gick in i stormarknaden med sin mamma när ett betongblock rasade mellan dem, och att hon var nära att begravas under det. Hon lyckades ta sig ut men mamman har ännu inte hittats, skriver Reuters.

Andra ögonvittnen berättar om ett högt ljud och att det sedan blev mörkt. Människor flydde ut genom hål i fönsterrutorna.

Polisen utreder om rutinerna för tillsynen av bygget, byggnaden i sig eller lagring av byggmaterial på taket kan vara möjliga orsaker till raset. Eventuellt kommer man att be utländska experter om hjälp, rapporterar Interfax.