32 människor dog när matvaruhus rasade

Uppdaterad 2013-11-22 | Publicerad 2013-11-21

Samtidigt som en vinterträdgård planterades på taket till ett matvaruhus i Riga rasade det in.

Minst 32 personer dog och runt 30 skadades.

– Det är kaotisk stämning. Ambulanser kör iväg folk, säger svenske Martin, 22.

Taket på det stora matvaruhuset Maxima i den lettiska huvudstaden Riga kollapsade i går kväll.

Olyckan inträffade mitt under rusningstid när varuhuset var fyllt med kunder och arbetare.

Dödssiffran fortsätter att stiga.

På fredagsförmiddagen uppgav myndigheter att 32 personer dött, bland offren fanns tre brandmän, enligt nyhetsbyrån AP.

35 personer ska ha skadats uppger räddningstjänsten, enligt AP. Nära 30 av dem vårdades på fredagsmorgonen fortfarande på sjukhus. Tio av de skadad ska vara brandmän.

Martin, 22: Det är kaosartat

Svenske Martin Hjälmgren, 22, befann sig i närheten av Maxima när taket brakade in.

– Det är kaotisk stämning och soldater hjälper till med arbetet. Vi blev bortmotade av polisen när vi kom fram, säger han.

Den lettiska räddningstjänsten letade i natt efter instängda människor. Enligt Andris Ameriks, vice borgmästare i Riga, fanns minst 50 personer under rasmassorna, rapporterar Reuters.

Under den stora räddningsinsatsen rasade ännu mer av taket in.

– Vi är överväldigade och chockade över vad som har hänt. Det är en enorm katastrof för oss alla. Våra tankar går till offren och deras anhöriga och vi uttrycker våra djupaste kondoleanser till de anhöriga, skriver den lettiskägda matvarukedjan Maxima i ett pressmeddelande enligt den lokala tidningen Apollo.

Planterade vinterträdgård

Orsaken till att det 500 kvadratmeter stora taket rasade är fortfarande oklar. Andris Ameriks uppgav för nyhetsbyrån BNS att olyckan kan ha orsakats av en explosion, men gav inga ytterligare förklaringar, skriver AFP.

Varuhuset belönades med ett arkitekturpris när de färdigställdes 2011. Enligt AP arbetade några personer med att plantera en vinterträdgård uppe på taket när det kollapsade.

– Det verkar som att en vägg har vikt sig först, säger Lars Hjeltman, styrelseledamot i Svensk-lettiska föreningen till TT och påpekar att det har regnat mycket de senaste dagarna i Riga vilket kan ha bidragit till raset.

ANNONS