Gängmedlemmar fällda – en framgång

Publicerad 2012-08-01

Polisen hårdsatsade mot den grova organiserade brottsligheten.

Det gav resultat.

I dag dömdes 18 män med koppling till det kriminella Södertäljenätverket.

Efter dubbelmordet på bröderna Eddie Moussa, 26, och Yaacoub Moussa, 40, på spelklubben Oasen satte polisens särskilda satsning mot grov organiserad brottslighet ner foten i Södertälje.

"Har haft stor betydelse"

De två mördade var bröder till ledaren för det kriminella gänget X-team, Dany Moussa. Avrättningen var ännu ett led i den blodiga strid som pågått i åratal mellan X-team och det så kallade Södertäljenätverket.

Och satsningen blev lyckad.

I dag föll domarna mot de 20 män som stått åtalade för bland annat mord, grov utpressning och människorov. 18 av dem fälldes.

– Den nationella satsningen mot grov organiserad brottslighet har haft stor betydelse för att vi nu får se fällande domar. Detta är förstås ett viktigt steg på vägen i den insats som pågår i Södertälje, säger kammaråklagare Björn Frithiof i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– Operativa rådet har inneburit att beslut om resurser och uthållighet i utredningsarbetet kunnat fattas gemensamt av flera myndigheter. Det är en stor fördel i bekämpningen av den organiserade brottsligheten.

Färre våldsbrott

Genom samverkan mellan nio olika brottsbekämpande myndigheter har de kriminella grupperingarna i Södertälje brutits ner bit för bit.

– Om man får bort individer som är väldigt brottsaktiva så minskar kriminaliteten. Och tar man bort rätt person i nätverket, den som man kallar generator, så minskar brottsligheten generellt i nätverket, säger Gunnar Appelgren chef för Södertäljeinsatsen.

Den stora upprensningen bland kriminella avspeglar sig nu också i statistiken.

Vill utveckla arbetet

Antalet anmälda våldsbrott sjönk från 1 308 första halvan av 2011 till 1 184 motsvarande period i år. Och enligt polisen har inga grova brott kunnat kopplas till Södertäljenätverket det senaste året.

Är Nätverket krossat nu?

– De är satta ur spel tycker jag att man kan säga. Men oavsett hur domen blir så kommer vi att fortsätta att jobba, säger Patrik Ungsäter, polischef i Södertälje.

Enligt Gunnar Appelgren kommer en ansökan att lämnas in till EU i nästa vecka. Genom den söker man totalt 38 miljoner kronor för att kunna utveckla arbetet vidare. Förutom Sverige kommer sex andra länder, bland andra Storbritannien, Holland och Spanien, att delta i utvecklingsarbetet.

– Vi kommer att samarbeta med universitet för att få en bra forskningsgrund i det här, säger Gunnar Appelgren.

– Vi tänker få fram en metodbok och utbildning på EU-basis för att komma åt brottsligheten.

ANNONS