Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Harris väg mot makten – kan hon besegra Trump?

Publicerad 2024-08-03

Kamala Harris har krossat glastak flera gånger under sin karriär.

Men vem är hon egentligen – den tidigare senatorn, åklagaren och dottern till jamaicanska och indiska invandrare som kan bli USA:s första kvinnliga president?

Kamala Harris bär Converseskor när hon hastar till flygplatsens gate. Hon vaknar klockan sex varje morgon och sätter sig på motionscykeln. Hon gifte sig som 50-åring med advokaten Doug Emhoff som hon träffade på en ”blind date” ordnad av vänner. Hon har inga egna barn, men två bonusbarn som kallar henne ”Momala”.

Detta är några av de personliga detaljer 59-åringen portionerat ut i intervjuer genom åren.

Men under tiden som vicepresident har Kamala Harris fört en undanskymd tillvaro. Hon har kritiserats för sin bristande kommunikationsförmåga, sitt bruk av floskler och för att hon inte presenterat någon egen vision för landet.

Hon är en av de minst populära vicepresidenterna genom tiderna. Som Demokraternas sannolika presidentkandidat efter Joe Bidens avhopp i striden mot Donald Trump måste hon presentera sig på allvar för sina landsmän.

Bussades som barn

Vinner Kamala Harris valet i november blir hon USA:s första kvinnliga president. Det blir i så fall långt ifrån det första glastak som hon krossat.

Harris var den första svarta kvinnan att väljas till distriktsåklagare i Kaliforniens historia, sedan den första kvinnan att bli delstatens högsta juridiska ansvariga, därefter den första indisk-amerikanska senatorn och 2021 den första kvinnliga vicepresidenten.

– Min mamma brukade säga till mig: ”Kamala, du kanske är den första att göra många saker, men se till att du inte blir den sista”, sade Harris till tv-kanalen CNN 2019.

Hon växte upp i Oakland nära San Francisco i en akademisk invandrarfamilj. Hennes mamma kom från Indien och blev en framstående cancerforskare. Pappan föddes på Jamaica och blev ekonomiprofessor vid elituniversitet Stanford.

Som liten flicka blev hon ”bussad”, det vill säga placerad i en skola i ett vitare, mer välbärgat område som del av ett integrationsprogram.

På universitetet studerade Harris juridik. Efter examen gjorde hon karriär som progressiv åklagare med fokus på sociala rättvisor. Det var Harris som vigde det första samkönade paret i Kalifornien. Men hon fick också kritik för att människor hamnade i fängelse för mindre allvarliga brott.

Floppad kampanj

2016 tog hon plats i senaten. Två år senare fick hon stor uppmärksamhet för att i en utfrågning ha pressat Brett Kavanaugh, den konservativa jurist Donald Trump nominerat som domare i Högsta domstolen, om hans inställning i abortfrågan.

– Kan du komma på några lagar som ger staten rätt att fatta beslut om mäns kroppar, frågade Harris och fick ett nekande svar av Kavanaugh.

Nästa steg blev att ge sig in i striden om Demokraternas presidentkandidatur inför valet 2020. Men då lyckades Harris inte tydliggöra vad hon står för som politiker.

Hennes bakgrund som tuff åklagare var inget vinnande koncept i en tid präglad av Black lives matter-demonstrationer och kritik mot rasism inom rättssystemet. Kampanjen blev en flopp.

Innan den avslutades hann hon i ett laddat debattögonblick gå till attack mot Joe Biden för att ha samarbetat med senatorer som stödde segregation och motarbetade ”bussning” på 1970-talet. Inför tv-kamerorna berättade Harris målande om en flicka i Kalifornien som bussades till skolan varje dag.

– Den lilla flickan var jag.

Kan Trumps typ

Joe Biden sägs ha sårats av kritiken, men valde ändå Harris till sin vicepresidentkandidat. Att hon hade minoritetsbakgrund – och var yngre – var en fördel för att nå ut brett. Tillsammans besegrade de Trump i valet 2020.

Om Kamala Harris åklagarbakgrund låg henne i fatet i kampen om att bli presidentkandidat 2020 anses den kunna bli en fördel i år. USA präglas av oro för kriminalitet och Republikanernas Donald Trump är den första expresident som dömts för brott.

– Som åklagare tog jag mig an förövare av alla slag: Vilddjur som misshandlade kvinnor, bedragare som lurade konsumenter, fuskare som bröt mot reglerna för egen vinnings skull, sade Harris nyligen retoriskt.

– Tro mig när jag säger det: jag kan Donald Trumps typ.

Att Kamala Harris nu blir Demokraternas frontfigur är dock ingen självklarhet. Hennes opinionssiffror har gått kräftgång merparten av den tid hon arbetat med Joe Biden. Enbart fyra av tio väljare har i nuläget en positiv bild av henne, enligt Real Clear Politics sammanställning av mätningar.

Vicepresidenten har synts förhållandevis lite i medierna och sägs ha haft problem med att hitta sin roll i Vita huset. Uppdraget att undersöka grundorsakerna till migrationen från Mexiko och andra länder i Centralamerika gjorde henne inte mer populär.

Högsta domstolens beslut att riva upp den allmänna aborträtten 2022 blev något av en vändpunkt. Harris har det senaste året blivit Bidenstyrets främsta talesperson i abortfrågan.

En ”gräns-tsar”?

När president Biden meddelade att han inte ställer upp för omval tvingades Donald Trumps valkampanj snabbt skifta fokus till Harris. Hittills har man främst riktat in sig på gränsfrågan och Kamala Harris bakgrund.

– Hon är en radikal vänstergalning som kommer att förstöra landet, om hon någonsin får chansen, sade Trump nyligen vid ett kampanjmöte i Charlotte i North Carolina.

Varken gränssäkerhet eller migrationspolitik har varit Harris ansvarsområde som vicepresident, men i politisk reklam kallar Trumpkampanjen henne ändå för en ”gräns-tsar”. Donald Trump påstår att Harris öppnat gränserna och låtit en massa ”illegala invandrare stampa in”.

I de senaste mätningarna har Harris knappat in något gentemot Trump jämfört med Biden, men republikanen har fortfarande ett övertag. Med färre än 100 dagar kvar till valet väntar Kamala Harris livs största utmaning.