Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Utdöda arter namnges efter hårdrockare

Publicerad 19.03

Deep Purples trummis Ian Paice är en av de musiker från hårdrocksvärlden som har fått låna ut sitt namn till en utdöd art av ormstjärna. Arkivbild.

Hur hittar man på lämpliga namn till utdöda ormstjärnor som är mer än 400 miljoner år gamla?

Forskare vid Lunds universitet hämtade inspiration från hårdrocksvärlden.

Ormstjärnor tillhör gruppen tagghudingar, och är släkt med bland annat sjöstjärnor och sjöborrar. De 13 nyfunna arter av ormstjärna som hittats som fossiler på Gotland har fått namn som Kansas, Doro, Archspire, Immolation, Obituary, Ian Paice (Deep Purple), Tomas Haake (Meshuggah) och John Bonham (Led Zeppelin).

”Vi hade mycket roligt när vi gjorde den här studien”, säger geologiprofessor Mats E Eriksson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Det är inte första gången forskarna hämtar namn från just denna musikgenre.

”Vi vill hedra människor från metalgemenskapen som har haft en enormt positiv och kulturell inverkan i våra liv genom att kombinera kärleken till naturen och konsten”, säger Mats E Eriksson i pressutskicket.

De 13 nydöpta arterna levde under silurperioden. Under denna tid ses en storleksminskning hos ormstjärnorna som tvingade fram en förändring i skelettet hos ormstjärnorna, en evolutionär förändring som sammanföll med en global marin kris.