Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Honor fredsmäklare bland bråkiga hanmöss

Publicerad 2024-10-17 19.08

När en mushane känner sig hotad springer han till honan. Arkivbild.

En hanmus som utsätts för aggression av en annan kan söka sig till en honmus för att kyla ner situationen. Det visar forskare som ser ett tydligt mönster.

Att djur kan fly från eller på annat sätt undvika en hotfull situation är avgörande för deras överlevnad. För att titta närmare på hur möss beter sig har de brittiska forskarna studerat flera mindre grupper av möss i labbmiljö.

Varje grupp bestod av två hanmöss och två honmöss och forskarna betraktade dem under fem timmar. Totalt observerades omkring 3 000 interaktioner.

I princip alla hanar uppvisade viss aggressivitet mot den andra hanen, men det var i nästan alla grupperna en av hanarna som var mer aggressiv än den andra.

Forskarna upptäckte att när en av hanarna gjorde ett aggressivt utspel mot den andra, sprang den utsatta hanen fram till en av honorna. Den uppviglande hanen sprang efter men blev sedan distraherad av honan och avbröt oftast det aggressiva närmandet.

Den mer aggressiva hanen började i stället att interagera med honmusen och situationen “lugnade ner sig”. Andra typer av beteenden kunde kyla ner situationen en stund men ledde sedan till att hanarna började slåss.

När en av honorna drogs in ledde det oftast till att hanen som inledde bråket fortsatte att interagera med henne och hanarna sedan höll sig på avstånd från varandra.

Forskarna, som publicerat sina resultat i Plos Biology, skriver att även om den här metoden gör att bråk undviks så kan den vara negativ för både den utsatta hanen och för honmusen. Detta vill forskarna titta vidare på.