Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Central i SD:s ”trollfabriker” – har hyllat Putin

Publicerad 2024-05-29

Bild ur Kalla Faktas granskning visar ett klipp på Jimmie Åkesson i pansarvagn på Rinkeby torg.

En man som pekats ut i en central roll i SD:s ”trollfabriker” har under flera år hyllat Putin på sina sociala medier, avslöjar Expressen.

Mannen har nu sagt upp sig.

– Han borde inte ha blivit anställd med den bakgrunden, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till NWT.

Följ ämnen
Ryssland

I TV4:s avslöjande av SD:s ”trollfabriker” beskrivs mannen som en av dem medarbetare på kommunikationsavdelningen med en central roll. Han har varit med och spridit politisk propaganda och gått till angrepp mot politiska motståndare.

Nu avslöjar Expressen att han har spridit ryssvänlig agenda i flera år på X. Dessutom har han skyllt kriget på Ukraina och hyllat den ryska presidenten Vladimir Putin.

Han är född i Ryssland och kom till Sverige som barn. Expressen har tagit fram inlägg på sociala medier som mannen skrev 2014, när Ryssland annekterade Krimhalvön:

”Ryssland tjänar inget på kaos/krig. Men det gör EU/USA”.

”Hela krisen startade med expansionen av EU&NATO, ville ha med Ukraina. Inte expansionen av Ryssland”, skrev han och fortsatte i ett annat inlägg:

”just nu är det NATO som expanderar och Ryssland försvarar sina gamla relationer.”

Svaret: Är inte superseriös

Han har också hyllat Putin.

”Det finns inga vettiga alternativ i Ryssland förutom Putin, utan hans parti blir det riktigt illa för landet”, skrev han i ett inlägg i mars 2014.

”Putin/Medvedev är det bästa Ryssland har just nu”, skrev han i ett annat.

Han säger själv till Expressen att han inte känner till inläggen som de hänvisar till.

– Jag måste få se först så jag förstår kontexten. Sen så vet jag inte hur lång tid tillbaka du kollar för jag är inte så superseriös på X. Jag är ingen politiker eller nånting.

– Jag har inte skrivit nånting om Ukraina förutom att jag gav Ukraina stöd och hjälpte ukrainare som flydde hit. Så jag vet inte vad du kollar på.

Åkesson: Förtjänar kritik

Efter avslöjandet plockades mannen i natt ur tjänst.

Vi ser ändå allvarligt på de här uppgifterna och kommer att följa upp detta internt. Tills vidare har han tagits ur tjänst. Eftersom detta gäller en anställning har vi inte för avsikt att kommentera saken ytterligare i nuläget”, skriver SD till Expresen.

På onsdagseftermiddagen meddelade Sverigedemokraterna att mannen hade sagt upp sig.

Partiledaren Jimmie Åkessson kommenterar händelsen i en intervju med NWT. Han säger där att mannen i fråga har sagt upp sig.

– Jag har inte satt mig in i det annat än att jag har sagt till hans chef att det är bra om du löser det här så fort som möjligt.

Åkesson säger att han inte läst i detalj vad mannen sagt, men att det naturligtvis är ”jättedåligt” om mannen hyllat Putin.

– Det förtjänar kritik att en sån här person med den typen av åsikter, även om man inte har de åsikterna i dag, säger han, så är det klart att det är ju ett misstag hos oss. Han borde inte ha blivit anställd med den bakgrunden.

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning säger till Expressen att de genomför bakgrundskontroller vid anställning, men ingenting hade flaggats för vid mannen anställning.

Följ ämnen i artikeln