Professor om frisläppandet: Unikt fall

TT

Publicerad 2024-06-15

Protester utanför Stockholms tingsrätt i samband med rättegången mot Hamid Noury. Arkivbild.

Att Hamid Noury släppts ur svenskt fängelse och skickats till Iran är ett ”avkall på det svenska rättsväsendets suveränitet”.

Det anser Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt.

– Det här är ett exempel på hur den svenska rättstillämpningen inte tillåts fungera fullt ut, säger han.

På lördagen kom beskedet att Hamid Noury, dömd för folkrättsbrott, utväxlas mot två svenska medborgare som sitter fängslade i Iran.

Att svenska myndigheter släpper en dömd brottsling i förtid – och skickar brottslingen utomlands – hör inte till vanligheterna. Enligt Ove Bring, professor emeritus vid Stockholms universitet, kan detta endast ske på två sätt: att svenska och iranska myndigheter kommit överens om att Noury ska avtjäna sitt fängelsestraff i Iran, eller att regeringen valt att benåda Noury.

Det första alternativet bedömer Ove Bring som en ren skrivbordsprodukt, då Noury kan förvänta sig frigivning i Iran.

Det senare alternativet skulle – i praktiken – innebära att svenska politiker valt att släppa en man som dömts till livstids fängelse för delaktighet i massavrättningar.

– Jag känner inte till liknande exempel i Sverige. Jag skulle säga att det här är ett unikt fall, säger Ove Bring.

”Helt rätt”

Det svenska utrikesdepartementet har tidigare försökt få de fängslade svenskarna i Iran frisläppta. Ove Bring påpekar noga att han anser att regeringen handlat rätt i det här fallet.

– Det här handlar om en balansering mellan hur allvarligt det är att göra avkall på den svenska rättsordningen, och hur värdefullt det är att kunna rädda svenska medborgare. Jag tycker inte att man kan kritisera regeringen på just den här punkten, säger han.

– Regeringen har försökt med tyst diplomati, och man har nu övergått till öppen diplomati. Jag tycker att det var helt rätt, då det visat sig vara den enda lösningen på problemet, att få hem de svenska medborgarna.

Riskerar att hända igen

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, säger att Iran använt en taktik med utväxlingar under lång tid, för att få hem personer som står regimen nära. Att Sverige nu går med på att släppa en dömd iranier, öppnar för att metoden kan användas mot Sverige igen – av Iran eller av andra länder.

– Det är möjligt att man tillgriper samma metod en gång till, i ett annat fall, säger Said Mahmoudi.