Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Nya skyfall drar in – risk för översvämningar

TT

Publicerad 2024-07-13

Det kan bli regnoväder i delar av Götaland under lördagen och SMHI varnar för risk för skyfall på sina håll. Arkivbild.

Ett regnoväder har dragit in över landet och kan ge mycket regn i södra och östra Götaland samt Gotland. Flera varningar har utfärdats. Under morgondagen rör sig ovädret norrut.

SMHI har lagt ut tre gula varningar för skyfallsliknande regn som gäller för södra och östra Götaland samt för Gotland.

– Det ser ut att kunna bli 30 till 50 millimeter på sina håll men mycket av det ser ut att komma på kort tid, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

I området vid södra Vättern finns en gul varning för höga vattenflöden i samband med nya regn. Samtliga varningar beräknas gälla fram till 20 på lördagskvällen.

Risk för översvämningar

I samband med ovädret kan det finnas en risk för översvämningar.

– I synnerhet om det träffar större orter om dagvattensystem inte hinner med att få undan vatten, eller att det samlas i sänkor under viadukter, så kan de bli bekymmer, säger Therese Fougman.

I onsdags blev Jönköpings län drabbat när skyfall, åska och starka vindar drog in. Ovädret orsakade vattenfyllda källare, avstängda vägar och fick bilar och bussar att fastna.

Har man en källare och varit drabbad förut kan det vara värt att förbereda sig, menar Therese Fougman. Så även ifall man ska ut och köra i trafiken.

– Stora vattensamlingar kan vara djupare än vad man tror, det kan bli risk för vattenplaning om man är ute och kör, så man får vara lite extra uppmärksam där. Står det vatten under en viadukt då kanske man inte ska köra ner där för då finns det en risk att man inte kommer ut på andra sidan och blir fast, säger hon.

Drar norrut

Det är ett lågtryck som har rört sig norrut från kontinenten och letat sig upp över Skandinavien som orsakar ovädret som nu drar in.

Under söndagen riskerar även Svealand att drabbas. Hittills finns det ingen prognos om regnmängderna kan nå upp till en varningsnivå.

I veckan som kommer fortsätter vädret att präglas av lågtryck där man kan förvänta sig en kraftigare nederbörd.