Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

”Okänt i Sverige att alkohol orsakar cancer”

Publicerad 2014-05-19

Alkohol är en av de största orsakerna till cancer – men få svenskar känner till kopplingen, skriver två medicinforskare på DN Debatt i dag.

Samtidigt föreslår de reklamförbud och en skattehöjning.

Artikelförfattarna tycker att det i dag i för hög grad rapporteras om positiva effekter som ett måttligt intag av alkohol kan ge.

Stor riskfaktor

”Mindre uppmärksamhet ges ny kunskap om skadeeffekter av alkohol”, skriver Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska akademin och Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Sedan tar de upp kopplingen mellan alkoholbruk och cancer.

Den har visserligen varit belagd i årtionden, men nu visar ny forskning att alkoholen spelar större roll än vad man tidigare trott.

”Förvånansvärt okänt”

Enligt artikelförfattarna visar World Cancer Report 2014 att alkohol ligger bakom fem procent av all cancer – något som gör att alkohol är den näst största orsaken till cancer efter tobak. Även relativt låg konsumtion ökar risken för cancer, men svenskarna saknar i stor utsträckning kunskap om saken.

”Det är förvånansvärt okänt i just Sverige att alkohol orsakar cancer”, skriver Friberg och Allebeck i debattartikeln.

Krafttag

Nu kräver de krafttag och föreslår bland annat att alkoholreklam förbjuds, att alkoholskatten höjs rejält och att medier i större utsträckning rapporterar om alkoholens skadeverkningar.