Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

USA anklagar Kina för cyberspionage

Publicerad 2013-05-07

USA har drabbats av flera omfattande hackerattacker den senaste tiden.

Nu släpper Pentagon en rapport - där Kina anklagas för cyberspionage.

Målet ska enligt USA vara att komma över topphemlig militärinformation.

Pentagon menar att Kina spionerar på USA i syfte att komma över känslig militärinformation. Spionaget ska ha utförts under 2012 genom avancerade hackerattacker och även drabbat flera amerikanska företag, enligt en ny rapport från Pentagon.

"Under 2012 drabbades många datorsystem världen över av intrång, även de som ägs av dem amerikanska regeringen. Vissa av dem verkar kopplas direkt till den kinesiska regeringen och militären" står det i rapporten enligt AP.

Försöker komma över topphemlig information

USA har tidigare anklagat Kina för att ligga bakom hackerattacker mot landet. Då har det däremot handlat om attacker mot amerikanska företag och inte direkt riktade mot regeringen.

I och med rapporten står det klart att USA nu anklagar Kina för spionage i syfte att komma åt topphemlig information.

Kan vara värdefullt för Kinas militär

Enligt rapporten kan spionaget vara värdefull för Kinas militär och "skapa en bild av USA:s försvar, logistik och militära förmåga som kan utnyttjas vid en kris", rapporterar AP.

Det är oklart om Kina verkligen har kommit över någon hemlig information. Kina har ännu inte kommenterat uppgifterna i rapporten. Försvarsdepartementet har däremot tidigare förnekat all form av cyberspionage mot USA.