Så är Kim Jong-Uns konstiga internet

Publicerad 2012-12-12

Internet är faktiskt inte tillgängligt överallt. I Nordkorea får bara landets ”elit” surfa.

Hemligheterna kring diktaturens internet slutar inte där. BBC avslöjar att operativsystem heter Röda stjärnan och diktatorn Kim Jong-Uns namn är alltid i större textstorlek.

Kim Jong-un.

Nordkorea är bland de länder som har lägst antal internetanvändare.

Det är inte så konstigt.

Enligt BBC får de flesta invånare i landet inte tillgång till det öppna internet som du och jag kan surfa på varje dag – när som helst. Invånarna får istället dagliga doser av statlig propaganda.

Finns bara ett internetcafé

Det utesluter inte att det finns internet i Nordkorea, för det finns det. BBC har tagit del av detta superhemliga internet och noterat flera märkligheter.

Via landets enda internetcafé avslöjar BBC att Nordkorea inte kör sitt internet med operativsystemet Windows utan med ett specialbyggt system som lämpligt nog kallas Röda stjärnan. Enligt BBC liknar systemet ett intranät på ett stort bolag.

När datorn startas visas ett meddelande som berättar att systemet bygger enbart på regimens ståndpunkter.

”Ta ner det om det behövs”

Datorns kalender är inte heller som vi är vana vid. Istället för dagens datum står det 101. Det är antalet år sedan den nuvarande diktatorns farfar, Kim II-Sung föddes.

Det här så kallade internet får inte vem som helst tillgång till. Det är enbart landets så kallade "elit", som exempelvis akademiker och forskare, hävdar BBC.

– Systemet är byggt så att de kan kontrollera och ta ner det om det behövs, säger Scott Thomas Bruce, nordkoreaexpert, för BBC News.

Systemet kallas Kwangmyong och administreras av landets enda internetoperatör.

Huvudpersonen på Nordkoreas internet är helt klart dess diktator. Varje gång Kim Jong-Uns namn nämns så har det lite större storlek än övrig text på sidan.

Det finns några speciellt utvalda som har tillgång till ett ofiltrerat internet – men det är ett par dussin familjer i Kim Jong-Uns närhet.

BILDEXTRA: Världens sexigaste man?

Skämttidningen The Onion utsåg Kim Jong-Un till världens sexigaste man 2012. Att det var ett skämt framgick inte när China Daily plockade upp ”nyheten”...