Johan, 22, räddade sig på biltak

Publicerad 2013-04-21

Vattnet steg nästan upp till instrumentbrädan innan räddningen kom

SANDVIKEN. Johan Sjöstrand, 22, tog sats med sin VW Golf för att komma fram på den vattenfyllda vägen i Jäderfors, Gästrikland.

Det slutade med att han och de tre passagerarna fick klättra upp på biltaket och invänta hjälp.

Vattnet steg nästan upp till instrumentbrädan i bilen.

– Johan ringde mig och frågade om jag hade en båt och kunde plocka upp dem, säger Henrik Lavett, och skrattar åt händelsen som han förevigade på bild.

Räddades med lastbil

I stället för båt ordnade Henrik fram en mindre lastbil som kunde köra ut och hjälpa iland en av grabbarna. De andra tre fick vänta på biltaket.

– Han som togs i land har en egen traktor som han hämtade och kunde till slut dra oss och min bil i land, säger Johan.

Klass 2-varning

Översvämningarna har drabbat flera platser i mellansverige. SMHI utfärdade klass 2–varning om höga vattenstånd för bland annat Gävleborg.

Detta hindrade inte Johan att försöka ta sig fram på vattenfyllda Nedre Dalsängsvägen i Jäderfors.

– Kompisen körde över där dagen innan så jag trodde vi också skulle klara av detta. Men ganska snabbt förstod jag att det inte skulle gå, säger Johan.

Vid 60 centimeters djup var det för sent att vända.

Vad hände med bilen när den väl bogserats i land?

– Helt otroligt startade den och gick att köra. Men jag undrar hur den mår i dag, säger Johan som själv bor i Storvik.

I Skutskär har vattnet fortsatt att stiga. Vid Resecentrum är den fyra meter höga gångtunneln nu helt fylld av vatten och personal från Infra Nord finns på plats dygnet runt för att hjälpa resenärerna.

I bostadsområdet Turkiet tvingas de boende köra bil på en gångväg för att ta sig fram. Vägarna är vattenfyllda och avstängda.

För Janne 60, spelar det inte så stor roll. Hans bilar står nämligen delvis under vatten på tomten och kan inte flyttas. I källaren till hans hus går flera pumpar för fullt.

– Innan vi fick inkopplat pumpar stod jag och sonen och forslade ut vatten för hand 19 timmar i sträck.  Det är tungt då inga försäkringar täcker för bilarna, suckar Janne.

Även Kanalvägen i Skutskär är helt översvämmad och vattnet slickar bostadshusen.

ANNONS