Politikerna överväger mansskatt

Publicerad 2013-05-16

Högt uppsatta politiker i Umeå kommun tycker att lönegapet mellan kvinnor och män har gått för långt.

De frågar sig nu om det ska krävas en mansskatt för att komma till rätta med problemet.

– Det skulle kunna vara ett sätt, säger ledamoten Emma Nilsson (S).

Nyligen publicerade Umeås jämställdhetssutskott i kommunfullmäktige en debattartikel i Västerbottens-Kurriren för att provocera.

Gudrun Schymans förslag om mansskatt från 2004 hade dammats av och reviderats.

”Det är avgjort redan från födseln – den som är kvinna kommer mycket troligt att ha det sämre ställt ekonomiskt jämfört med den som är man”, står det i debattartikeln.

”Måste göra någonting”

Vidare skriver de sex ledamöterna om den hårddragna lösningen på det allt växande lönegapet – mansskatten:

”Skulle en jämställdhetsskatt utformas så skulle det handla om att män betalar en högre skatt på grund av att det fortfarande finns en oförklarlig lönesskillnad på cirka sju procent till mäns fördel.”

Det jämställdhetsutskottet egentligen vill är att komma till rätta med den stora ekonomiska ojämlikheten i samhället och väcka en debatt. Inte straffa män. Det finns dock inte något konkret förslag.

– Vi är allvarliga med att man måste göra någonting. Men vi ska inte behöva gå så långt. I sådant fall får vi utreda hur det kan se ut, säger Tamara Spiric (V), ordförande i jämställdhetsutskottet och Umeås kommunalråd, till Aftonbladet.

Vill hitta andra sätt

I genomsnitt har kvinnor i Sverige 4500 kronor mindre i lön varje månad jämfört med män, enligt Medlingsinstitutet.

– De flesta människor känner ju till att det är så. Ändå händer ingenting. Inkomstgapet har snarare blivit större de senaste fem åren, säger Spiric.

Ledamöterna är i stället överens om att det finns bättre sätt att komma tillrätta med lönegapet.

– Jämställdhetsskatten är ett sätt, men det är bara något som cementerar skillnaderna som finns i dag. Det är inte vad jag vill. Jag kommer inte driva det, säger Emma Nilsson (S), ledamot.

Många upprörda män

Erik Bergner (C), vice ordförande, håller med.

– Vi vill problematisera problematiken. De löneskillnader som man ser mellan kvinnor och män, där har man stått och stampat för länge, säger han.

Utskottet är medvetet om att utspelet provocerar och har fått många reaktioner på debattartikeln.

– Det som har hänt nu är väldigt intressant. Många blir upprörda, särskilt män för att vi tycker att män ska beläggas med avgift för att de är män. Om man är upprörd för att ett kön skulle drabbas av en ekonomisk sanktion då kan man vara upprörd varje dag för kvinnorna. Samma målgrupp som är upprörd nu struntar ju i att kvinnor inte får nog betalt, säger Tamara Spiric.