Bostadsfrågan styr ungas val

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-22

Partierna bjuder över varandra i vallöften

En ny undersökning visar att 42 procent av ungdomarna i Stockholm kan låta bostadspolitiken avgöra hur de ska rösta.

Nu bjuder partierna ivrigt över varandra i planerade byggprojekt.

- Röstfiske, säger Vasiliki Papayannis.

"RÖSTFISKE" - Visst är det röstfiske. Men om det kan leda till fler bostäder är det bra, säger bostadslösa Vasiliki Papayannis.

Svenska Gallup har frågat ett stort antal ungdomar i Stockholm hur de ser på bostadsbristen. Bland dem svarar 82 procent att den är en politisk fråga. Så mycket som 42 procent är beredda att låta partiernas bostadspolitik avgöra hur de ska rösta i kommunalvalet om mindre än ett år.

Lovar billiga bostäder

Detta har partierna insett och bjuder nu över varandra om vem som kan planera för flest nya bostäder. Socialdemokraterna har lovat mängder av billiga ungdomsbostäder, borgarnas senaste bud är 18 500 nya lägenheter fram till 2005.

Vasiliki Papayannis är bostadslös och aktiv i nätverket Jag vill ha bostad nu. Just nu är hon inneboende hos sin morbror i en liten tvåa i Fittja söder om Stockholm.

Hon tycker att det är bra att bostadsbristen blir en valfråga men att det är svårt att tro på partiernas övertygelse när ingen försökt bryta den negativa utvecklingen.

- Det är självklart fråga om röstfiske. Trots det är det bra att frågan uppmärksammas. Förhoppningsvis kan en politisk debatt leda fram till en politisk lösning, säger hon.

Bakom undersökningen står det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. Därför ställdes också frågan hur utförsäljningen av allmännyttans lägenheter påverkat chansen för ungdomar att få tag på bostad.

- Bara 23 procent anser att moderaternas politik leder åt rätt håll, resten tycker i princip att det går helt åt helvete, säger Mikael Damberg, SSU-ordförande.

Han säger att bostadsfrågan är en vinnarfråga för socialdemokraterna eftersom den borgerliga politiken lett till färre hyreslägenheter i Stockholms län.

Tove Lifvendahl, ordförande i moderata ungdomsförbundet MUF, är av en annan uppfattning och vill helst avskaffa det politiska inflytandet över bostadsmarknaden.

- Den politiska lösningen på bostadsfrågan är mindre politik. Vi måste återgå till en situation där konsumenter och producenter kan mötas utan politiker som fördyrande mellanhänder, säger hon.

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln