"Bokhora" prisas av Aftonbladet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-02

Fem tjejer bakom succén som tilldelas Stora Bloggpriset

I juli 2006 startades bloggen av fem tjejer som inte hade setts tidigare.

– Vi hade träffats på nätet, hade alla egna bloggar och diskuterade böcker i varandras kommentarsfält. Då kom vi på att vi kanske skulle blogga på ett och samma ställe istället, berättar Johanna Ögren som är en av bloggarna bakom " Bokhora".

Nu har tjejerna tilldelats Aftonbladets Stora Bloggpriset.

– Det känns mycket bra. Vi är mycket glada alla fem! Fast vi blev förvånade, dels för att böckerna bara är en liten nisch i det som brukar kallas för kultur. Men vi är glada som sagt, säger Johanna Ögren.

Från början var "Bokhora" ett litet hobbyprojekt som Johanna Ögren drev tillsammans med Jessica Björkäng, Helena Dahlgren, Johanna Karlsson och Johanna Lindbäck.

– Vi trodde väl att det inte skulle bli så många fler än vi fem som skrev som skulle läsa det här. Men nu har vi ungefär 15 000 besökare i veckan! Det är ett stort antal besökare med tanke på hur nischad och smal sajten är.

Inga kritiker

Ibland får tjejerna kritik för att de inte bara skriver om aktuella böcker som litteraturkritiker gör.

– Folk och media vill gärna peta in oss i ett litteraturkritikerfack men det är inte syftet med vår sajt. Vi snackar om vår egen läsning, om sådant som vi tycker är roligt och bra.

Böckerna läser tjejerna på sin fritid. Folk tar ofta för givet att de kan leva på sin sajt men samtliga har andra jobb under dagarna. Johanna Ögren driver ett eget företag och arbetar som kommunikations- och affärsutvecklingskonsult.

– Det är skillnaden mellan oss och kritiker. De får betalt för sitt arbete och gör det på arbetstid. Det skulle kännas brutalt för mig att köpa böcker som jag ogillar och skriva om det!

Något för alla

Johanna Ögren tror att en av anledningarna till att deras sajt har blivit en sådan framgång är att de kommer från olika världar och inte kände varandra ifrån början.

– Det finns något för alla smaker här.

Hur fick ni idén till namnet?

– Det var jag som kläckte namnet i ett förfluget ögonblick! Vi satt och pratade på Storstad. Vi kände inte varann, var lite nervösa och drack förmodligen lite för mycket vin. Då sa jag "Kan vi inte heta Bokhora, det är ju ändå det vi är".

Namnet har väckt uppmärksamhet. Tjejerna har fått mejl från folk som inte gillar namnet.

– Men det har mattats av och "bokhora" har blivit något av ett begrepp. Det är inte längre konstigt att säga "jag är en bokhora". Sedan deltar vi gärna i samhällsdiskussion kring ordet "hora" men inte på vår sajt!

Flitig bloggläsare

Johanna Ögren läser många bloggar och det blir enligt henne själv "flera vändor om dagen"

Vilka bloggar följer du då?

Men jag läser inte så mycket i just bokbloggar och litteraturkritik, eftersom jag vill undvika att bli färgad av andras åsikter. Däremot läser jag gärna författarbloggar!

Varför började du blogga?

– Jag tror att man måste ha ett visst mått av exhibitionism. Man måste ha något att säga och vilja att folk ska lyssna på det. För min del var det ett experiment när jag började blogga själv. Jag ville ta reda på vad man kan man göra med bloggen som format. Sedan gillar jag att skriva. Jag tror att många bloggare är wannabe-journalister" i grund och botten men inte vill erkänna det. Det är ungefär som att vara rockkritiker när man egentligen är en misslyckad musiker, haha!

K an man påverka genom att blogga?

– Det tror jag definitivt och det har vi sett väldigt många exempel på .Även vi på "Bokhora" har förändrat kultursidornas sätt att jobba och tänka på. Sedan tror jag på en symbios mellan bloggar och traditionell media. Bloggen är ett ställe där man hittar subjektiva bedömningar och snabba nyheter. Tidningen ser jag som en fördjupning och komplement till det.

Bok och radio

Nu ska "Bokhora" ge ut en bok.

– Det blir helt nya texter och de kommer handla om läsning och litteratur. Läsglädjen är central för oss och texterna är i linje med det.

Vad handlar texterna om då exempelvis?

– Det kan handla om vad det är för konstiga saker som bibliotekarier hittar i återlämnade böcker, eller varför Akademiledamöterna började läsa och skriva eller varför så få norrländska män läser böcker.

Inte nog med det. "Bokhora" har dessutom spelat in en radiopilot.

– Vi plockar ut bloggen i verkligheten men försöker se till att det är nytt material i de nya kanalerna. Så bör och ska det fungera. Allt passar inte på nätet men allt passar inte i tidningen heller!

ANNONS