Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Svindlerska fann Gud – nu ber hon om nåd

Publicerad 2014-05-01

Företagskvinnan förskingrade 13 miljoner och dömdes mot sitt nekande till två års fängelse.

Nu har hon funnit gud – och ber regeringen om nåd.

– Jag har en tro på att Jesus dog på korset. Han var också oskyldigt dömd, men jag jämför mig inte med Jesus, säger hon till Aftonbladet

Den 57-åriga kvinnan från Sydsverige hade en chefsposition i ett stort multinationellt företag och arbetade med att hantera utländska kunder. 

När företaget omstrukturerades 2006 uppdagades en gigantisk förskingring: Under tio års tid hade kvinnan vid 121 tillfällen fört över totalt 13,2 miljoner kronor till sitt eget bankkonto.

När hon konfronterades av andra i företagsledningen hävdade hon inledningsvis att hon utpressats av romer. Senare förklarade hon att hon såg miljonuttagen som en bonus.

Hon hävdade även att hon haft ett muntligt avtal med en chef, som numera är död, som gav henne rätt till pengarna.

– Jag hävdar fortfarande att jag blivit dömd utan att de kontrollerat uppgifter jag lämnat, säger 57-åringen nu till Aftonbladet.

Hjälper utsatta

Företaget stämde henne och en långdragen tvist inleddes som till slut hamnade i tingsrätten och vidare i hovrätten.

Högsta domstolen avslog hennes överklagan och i juni 2013 kom domen: Två års fängelse för trolöshet mot huvudman. Var de 13 miljonerna tagit vägen är fortfarande oklart.

Det har gått åtta år sedan förskingringen polisanmäldes och historian uppdagades – och fortfarande har 57-åringen inte avtjänat sitt straff.

Nu vänder hon sig till regeringen och ansöker om nåd.

”8 år efter polisanmälan skall jag avtjäna ett 2-årigt fängelsestraff. Det innebär att jag har fått en dom på 10 år”, skriver hon.

Hon förklarar att hon anslutit sig till en frikyrka och börjat arbeta med socialt utsatta människor.

”Min kristna tro hjälper mej mycket och jag ser hur många människor har förvandlats”, skriver hon vidare.

Nådeansökan avslutas med ett bibelcitat:

”Amen säger jag er; Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.”

”Inte bitter”

Åklagaren i fallet, Bo Birgersson, uppger att ett stort mysterium är att de 13 miljonerna till synes gått upp i rök.

– Det gick inte att förstå var pengarna tagit vägen någonstans. Det fanns inget värdefullt i hennes bohag och hon levde inget utsvävande liv. Vi kunde inte heller se att det fanns omfattande utbetalningar till utlandskonton.

När Aftonbladet når 57-åringen uppger hon att pengarna lagts på att amortera huset och köpa fonder och aktier som gått dåligt. Hon hävdar fortfarande sin oskuld och menar att det enda hon borde dömts för är att hon inte rapporterat de 13 miljonerna som inkomst och därför inte betalat skatt på dem.

Trots att hon skulle inställt sig vid anstalt 11 april är hon hemma sjukskriven. Hon uppger att hon skickat sjukintyg till Kriminalvården. Men Kriminalvården uppger att hon står som aktuell för förpassning, alltså att polisen hämtar henne för att avtjäna straffet.

Nu hoppas 57-åringen att regeringen ”har lite hjärta”. Hon hyser heller inget agg mot domstolarna, trots de upprepade fällande domarna.

– Jag är inte bitter på dem, jag har förlåtit dem genom min tro.