Hotbild mot poliser i Stockholm – polisen inleder insats

Poliser uppmanas till särskild vaksamhet

Publicerad 2018-11-02

Stockholmspolisen har dragit i gång en insats där poliser uppmanas till särskild vaksamhet på grund av en hotbild mot ”anställda, lokaler och fordon”, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Insatsen berör i första hand polisområde nord i Stockholm.

– Det stämmer att vi har kört i gång en kommendering, säger kommenderingschefen Emil Andersson.

Insatsen har enligt Aftonbladets uppgifter dragits i gång nyligen.

Internt har uppgifter gått ut till polisanställda om en hotbild som föranlett att en särskild stab upprättats under ledning av polischefen Emil Andersson.

Hotbilden innebär att polisen har förstärkt säkerheten och ökat bevakningen kring polisens lokaler, fordon och anställda i det aktuella polisområdet.

På fredagseftermiddagen gick ytterligare information ut till polisanställda där det uppges att man nyligen har fått in konkret ”information” som föranleder insatsen, men att det inte är fråga om ett hot om terrorism.

Polishuset i Solna

Leder pågående insats

Uppmaningar till poliser har även gått ut om att de ska hålla särskild koll på personer som rör sig in och ut ur polisstationerna, samt att de ska vara vaksamma på parkerade fordon.

Emil Andersson bekräftar att en insats är pågående:

– Ja, det stämmer att vi har kört i gång en kommendering. Vi får se om vi kan lämna mer information framöver, säger han till Aftonbladet.

Finns det någon fara för allmänheten?

— Nej, allmänhet är inte en del i det här.

Vad är bakgrunden till hotbilden?

– Det vill jag inte heller berätta just nu utan vi får hänvisa till de talepunkter vi har så kanske vi kan lämna mer information framöver, säger Emil Andersson som i övrigt hänvisar till Stockholmspolisens pressavdelning.

”Har ökad uppmärksamhet”

Presstalespersonen Kjell Lindgren säger om insatsen:

– Det är riktigt att vi har ökad uppmärksamhet i nord men något mer tänker vi inte berätta, vad det beror på eller så. Våra åtgärder som vi vidtar när det gäller våra lokaler, personer och fordon är föremål för sekretess. Och vilken information som ligger till grund för att vi nu toppar upp oss är också föremål för sekretess.

ANNONS