Skolk ska redovisas i terminsbetygen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-10

Jan Björklund: Skolk är oacceptabelt

Ogiltig frånvaro är oacceptabel redan från första timmen.

Det anser Jan Björklund som nu vill att skolk ska skrivas in i alla högstadie- och gymnasieelevers betyg.

Reformen kan genomföras redan vårterminen 2010.

– Ingenstans i vuxenvärlden får man komma och gå som man vill. Det här kommer kanske inte att stopa storskolkarna, men jag tror å andra sidan inte att någon sjuåring börjar som det heller, säger Jan Björklund till Svenska Dagbladet.

Han har tre skäl till att genomföra reformen som innebär att skolk kommer redovisas i alla terminsbetyg:

Skolk är oacceptabelt.

Frånvaron sjunker om den rapporteras i betygen.

Dessutom är det ett "uppfostringsargument".

"Allt ska redovisas"

Nu ska förslaget utredas närmare. Man måste slå fast vilken typ av frånvaro som är ogiltig och se över om det nya regelverket ska skrivas in i skollagen eller gymnasieförordningen.

– Tanken är att allt ska redovisas. Skolk är oacceptabelt redan från första timmen, säger Jan Björklund.

Kritiker har hävdat att en redovisning av skolk är en "livslång och orättvis stämpel" som kan följa en genom livet. Men Jan Björklund håller inte med. Eftersom skolket inte skrivs in i slutbetyget innebär det att man helt kommer runt den problematiken.

"Förbereda för verkligheten”

På Lärarnas Riksförbund, vars medlemmar i stor grad kommer bli ansvariga för att det nya regelverket efterlevs är man försiktigt positiva.

– Det innebär oneklingen en del merjobb. Men jag kan förstå att man på det här sättet vill förbereda skolungdomarna för verkligheten. Om man frågar arbetsgivarna vad de tycker är viktigast så återkommer nämligen en sak oftare än andra: att deras anställda kommer i tid, säger förbundsordförande Metta Fjelkner till SvD.

ANNONS