Moderat kritik mot behovsprövade barnbidrag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-25

”Ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta”

Centerledarens utspel om behovsprövade barnbidrag får inget stöd hos regeringens största parti, moderaterna.

– Det ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta mera, till exempel gå från deltid till heltid, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m).

Socialdemokraterna vill inte heller att barnbidraget ska inkomstprövas.

– Det motverkar arbetslinjen för kvinnor, många riskerar att få betala för att få gå upp i arbetstid, säger Veronica Palm (s), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott till SvD.se.

Dyrt förslag

Enligt socialdemokraterna är förslaget dessutom troligtvis kostsamt att genomföra.

– Sedan tror jag att ett sådant förslag är kopplad till ganska stora administrativa kostnader eftersom man måste göra inkomstprövningar varje år. I dag sker det ju mer eller mindre automatiskt med en anmälan till Försäkringskassan, säger Veronica Palm (s) till SvD.se.

Moderaterna har samma grunduppfattning som socialdemokraterna, att barnbidraget ska gå till alla barn som en del av den generella välfärdspolitiken.

– Men vi har ju andra bidrag som är behovsprövade, så det är ju ingen princip som det inte redan finns undantag från. Den huvudsakliga invändningen är att inkomstprövning skapar marginaleffekter och motverkar arbetslinjen, säger Gunnar Axén.

ANNONS