Kyrka betalade svart- jobbare ur kollekten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-12

Lönen från S:ta Clara Kyrka: 600 kronor

S:ta Clara Kyrka i Stockholm ska ha betalat ut svartlön till två snöskottare utan kollektivavtal.

Det livsfarliga arbetet genomfördes på 50 meters höjd, rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren i sitt nummer som kommer ut på måndag.

Lönen på 600 kronor togs ur kollekten.

Artikeln i senaste numret av tidningen Byggnadsarbetaren.

De lettiska snöröjarna kom till S:t Clara kyrka en tidig morgon i vintras. De frågade kyrkans vaktmästare om de fick ställa sin klätterutrustning på kyrkans område och det fick de. Senare kom männen tillbaka och erbjöd sig att i gentjänst skotta bort isklumpar som hotade att rasa ner från byggnadens tak.

– Jag ringde till vår fastighetsskötare PB Förvaltning och sa att de behövde komma hit och skotta. Men all deras personal var upptagen, säger vaktmästaren till Byggnadsarbetaren.

Farligt jobb

PB Förvaltning och vaktmästaren fattade då gemensamt beslut om att tillåta de två lettiska arbetarna att göra jobbet.

Kyrktornet har en extremt brant lutning och därför var jobbet extra farligt att utföra.

– Jag tänkte att vi får ta en chansning den här gången och hoppas att det går bra, säger vaktmästaren till Byggnadsarbetaren.

När snöskottarna var klara, fick de betalt av en präst. De hade inte på förväg kommit överens om någon betalning.

– En av våra präster tog fram en slant från kollekten. Det var närmare 600 spänn, berättar vaktmästaren för Byggnadsarbetaren.

Brast i rutinerna

Elisabeth Sandlund, vice ordförande i föreningen S:ta Clara kyrkas vänner, som hyr byggnaden av Svenska kyrkan, beklagar händelsen och säger att det rör sig om ett misstag.

– Vår verksamhet bygger på frivilligt arbete och vi är jättenoga med att de som är anställda av oss ska arvoderas. Den här gången har vi brustit i våra rutiner, säger hon till Aftonbladet.

Eftersom snöskottarna fick betalt direkt i handen för utfört arbete, rör det sig om ett svartjobb. Hon uppger att man från början borde ha varit tydliga mot snöskottarna om vad som gällde.

– Det får aldrig ens kunna misstänkas att man får ersättning i någon form för att man har utfört arbete. Men ibland gör folk misstag.

Saknade försäkring

Elisabeth Sandlund som är personalansvarig har hållit personalmöte med anledning av det som inträffat och varit tydlig med att det inte får gå till på det viset som det gjorde i vintras.

– Det får inte hända igen. Det skedde i tron att snöskottarna ville göra oss en tjänst och var tacksamma för att vi hade ställt upp på dem.

Eftersom det saknades kollektivavtal mellan S:ta Clara kyrka och snöskottarna, jobbade de utan försäkring.

Hur ser du på att de arbetade utan försäkring?

– Jag tackar bokstavligen talat Gud för att det inte hände något. Det hade varit rent förfärligt om något hade hänt dem, oavsett om de fick betalt eller inte. Vi är väldigt noga med att se till att de som är frivilliga hos oss har ett försäkringsskydd i form av ett hemförsäkringskydd.

"Dundermisstag"

Hon försäkrar att något liknande inte kommer inträffa igen. Hellre stänger hon kyrkan, än låter någon som saknar anställning och behörighet skotta kyrkans tak.

– Jag ser jätteallvarligt på det här. Det var ett dundermisstag, även om det gjordes i bästa välvilja. Det blev helt enkelt fel och vi kan inte annat än beklaga och vara tacksamma för att det inte blev värre. Sen blir det skam och nesa över oss, men det kunde ha blivit väldigt mycket värre, konstaterar hon.

"Några kronor i timmen"

Byggnadsarbetaren har granskat plåtföretagens verksamhet och säger att delar av den är smutsig. Tidningen har träffat asylsökande och människor som vistas illegalt i landet som "för bara några kronor i timmen", har tagit de farliga takjobben då andra alternativ saknats. Med risk för sina egna liv har de utfört röjningsarbetet på taken i huvudstaden.

– Varje gång jag klagade på arbetssituationen sa min chef till mig att ”om du inte gillar det här, är det bara att gå hem”, säger en snöskottare till tidningen.

"Ett kaos"

Vid vanliga snöskottningsjobb finns det regelverk där det fastställs vilken utrustning som ska användas så olyckor kan undvikas. Det handlar om säkra linor och selar. Linan ska vara spänd så snöskottaren inte kan falla ner från taket och bli hängande. Även när man följer regelverket är jobbet farligt, men när det gäller svartjobben följs inte reglerna, skriver Byggnadsarbetaren.

Christian Lönnström som är bygginspektör på Arbetsmiljöverket i Stockholm, är kritisk till taksnöskottningen som förra vintern var "ett fullständigt kaos".

– Den utländska arbetskraften uppe på taken riskerade sina liv för fastighetsägare och huvudentreprenörer, säger han till Byggnadsarbetaren.

ANNONS