Så tacklar du rötmånaden och slipper magsjuka

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-07-21

Under rötmånaden riskerar livsmedel att bli dåliga snabbare. Arkivbild.

Nu är rötmånaden här. Varmt och fuktigt väder gör att mögel och bakterier trivs. Genom att hantera livsmedel rätt undviker du att bli sjuk, samtidigt som matsvinnet minskas.

Rötmånaden har en lång historia. Den nämns i bondepraktikan och infaller i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22–23 juli, och en månad framåt. Under den delen av sommaren är vädret ofta varmt och fuktigt.

Men rötmånadens tidsperiod är egentligen flytande.

– En ganska stor del av sommaren kan egentligen ha rötmånadsförhållanden. Men ofta är det den senare delen av sommaren, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mögelsvampar och bakterier trivs som allra bäst under sådana förhållanden. De kan både förstöra maten – och göra oss sjuka.

Kylväska på picknicken

Det viktigaste att tänka på under rötmånaden är temperaturen. Det finns några knep att ta till. Ta med en kylväska när du handlar mat och ställ in maten i kylen så snart du är hemma. Kylskåpet ska vara kallt – fyra plusgrader är en bra temperatur.

Ska du på picknick? Då är det bra att ha med kylväska. Mat bör inte stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

– Den största hälsorisken under rötmånaden är när man inte lyckas hålla kall mat tillräckligt kall och varm mat tillräckligt varm – när det blir bra tillväxtförhållande för bakterier, säger Toljander.

Under rötmånaden kan oron för att maten ska vara dålig leda till onödigt matsvinn. Genom att förvara maten kallt förlängs hållbarheten. Du kan även titta, lukta och smaka på maten för att se om den går att äta.

Se upp för campylobacter

Under sommaren ökar förekomsten av campylobacter, en bakterie som kan orsaka magsjuka. Kycklingkött är en känd källa till smitta, men bakterien kan även finnas i andra sorters kött.

– Vi ser ökningar i princip varje sommar. Den ser ut att öka lite tidigare i år, säger Toljander.

Campylobacter sprids via händer och köksredskap, och det räcker med ett fåtal bakterier för att bli sjuk.

Därför är det viktigt att tvätta händerna efter att man hanterat rått kött. Diska knivar och skärbrädor noga, och se till att inga andra livsmedel rör vid rått kött. Genomstek alltid kycklingen, då dör eventuella bakterier.

Följ ämnen i artikeln