Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Sol byts ut mot åskskurar när kallfront drar in

TT

Publicerad 2024-07-22

Temperaturerna sjunker i takt med att en kallfront drar in över Sverige. Arkivbild.

Uppemot 28 grader och sol byts ut mot regn och lägre temperaturer. Lokalt kan det innebära omfattande regn med inbäddade åskskurar.

Efter en helg som har förgyllt de flesta delarna av landet med sol – och temperaturer uppemot 28 grader i söder – drar en kallfront in över Sverige.

– Ett ganska omfattande regnområde är på ingång. Just nu lurar det utanför västkusten och kommer senare under dagen att passera över Götaland. Senare kommer det att nå södra delen av fjällkedjan och norr därom, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Temperaturerna kommer att ligga runt 20 grader och falla i takt med att kallfronten rör sig norrut. Under dagen ser det dock ut som att norra Sverige har bäst solchanser. I östra Norrland kan det även bli uppemot 25 grader.

– I dag är det bäst solchanser i Norrbotten och utmed norra Norrlandskusten. I morgon ser det ut som att Götaland kan få en hel del sol.

I mitten av veckan kommer fronten att ha passerat Sverige. Men någon snabb uppklarning är inte att vänta, enligt Höjgård-Olsen.

– Just nu ser det ut som att vi kommer få skurbetonat väder med växlande molnighet på flera håll.

Även om badchanserna ser ut att minska rejält under veckan menar Höjgård-Olsen att Sverige har tur i oturen.

– Det som vi ser just nu är fronten av ett lågtryck som ligger vid Island, men det kommer inte att passera Sverige utan röra sig norr om Skandinavien.

ANNONS