Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Ny dinosaurie upptäckt – "ser lite ut som Loke"

Publicerad 2024-06-21

Illustration som visar hur Lokiceratops kan ha sett ut för 78 miljoner år sedan, i ett träsk i dagens norra Montana, USA. I bakgrunden syns två stycken probrachylophosaurier.

En ny dinosaurie har upptäckts i USA. Dinosaurien, som kallas för Lokiceratops, var en växtätare med stora horn.

Det var paleontologerna Mark Loewen och Joseph Sertich som identifierade och namngav dinosaurien, som nu ställs ut på Evolutionsmuseet i danska Maribo.

”Dinosaurien bor nu permanent i Danmark, så vi bestämde oss för att använda en nordisk gud, och ser den inte lite ut som Loke?” säger Loewen i ett pressmeddelande och liknar hornen med asagudens gyllene hjälm.

Lokiceratops upptäcktes redan 2019, i norra Montana i USA, bara tre kilometer från gränsen mot Kanada, i en kommersiell utgrävning. Det danska museet köpte sedan fyndet.

– Genom att köpa det så räddade de det. Nu är det tillgängligt för all framtid för forskare att titta på. Vi kunde inte ha skrivit en forskningsartikel utifrån en fossil som var i någon rik persons vardagsrum, klassad som konstverk, säger Sertich till The New York Times.

Det var först när man lyckats rekonstruera dess skalle som det stod klart att det antagligen rör sig om en ny sorts dinosaurie.

Lokiceratops uppskattas ha varit över sex meter lång och vägt omkring fem ton. Den är den största dinosaurien som ingår i gruppen centrosauriner, kända för sina stora horn och benkragar, som hittats i Nordamerika. Hornen på kragen är dessutom de största som hittats på en ceratopsdinosaurie.

Till skillnad från stora däggdjur i dagens Nordamerika var dinosaurierna geografiskt begränsade. Upptäckten av lokiceratops är ett tecken på att forntida arter utvecklades snabbt på ett litet område. Dess släkting, Triceratops, levde omkring tolv miljoner år senare. Då hade regionala skillnader mellan arterna försvunnit, och bara två olika sorters behornade dinosaurier fanns från Kanada till Mexiko.