Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Ryska signaler har stört svenska satellitnätverk: ”Allvarligt”

Publicerad 2024-06-20

Ryssland ligger bakom störningar mot svenska satellitnätverk, menar svenska myndigheter enligt Bloomberg.

Bland annat ska det ha sänts ut tv-bilder från den ryska segerdagsparaden 9 maj.

”Dessa störningar är naturligtvis allvarliga och kan ses som en del i ryskt hybridagerande riktat mot bland annat Sverige”, säger statsminister Ulf Kristersson i en kommentar.

Följ ämnen
Ryssland

Det är svenska post- och telestyrelsen, PTS, som upptäckt störningarna som spårats till Ryssland och den ockuperade Krimhalvön.

Myndigheten har nu skickat ett brev till FN-organet Internationella teleunionen och bett om att störningarna ska utredas, rapporterar Ekot.

Det är ett svenskt satellitnätverk som utsatts för störningarna, och det har påverkat tv-sändningar i Ukraina.

Började när Sverige anslöt till Nato

Störningarna ska ha pågått mellan den 4 mars och 9 maj. De började alltså två veckor efter att Sverige blev medlem i Nato.

Dels ska störningarna gjort att sändningar ha avbrutits, men ibland ska annat material ha sänts över den ursprungliga sändningen.

Ulf Kristersson skriver i en kommentar till Aftonbladet att det stämmer att en satellit som ägs av ett svenskt företag har utsatts för störsändningar.

”Tv-sändningar från den aktuella satelliten har påverkats i Ukraina. Dessa störningar är naturligtvis allvarliga och kan ses som en del i ryskt hybridagerande riktat mot bland annat Sverige. Vi arbetar tillsammans med andra länder för att möta detta agerande. Händelsen har anmälts av Sverige till ITU, ett FN-organ där frågor om radiokommunikation koordineras”.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att han inte känner till störningarna, skriver Bloomberg.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln fanns uppgifter, med hänvisning till Ekot, om att tv-bilder i Sverige slagits ut. Rätt är att en svensk satellit har utsatts för störsändningar. Tv-sändningar från den aktuella satelliten har påverkats i Ukraina.

Tv-bilder ska ha ersatts med bilder från den traditionella segerparaden i Ryssland.

Följ ämnen i artikeln